Societat 11/03/2019

El contracte de baix rendiment ja és història

La secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació destaca que ja no en queda cap i anuncia que el nou model per avaluar les discapacitats està enllestit

M. F.
2 min
Un moment de la reunió del Consell Nacional de Discapacitats (Conadis), aquest dilluns al matí. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaActualment ja no queda cap persona amb discapacitat que tingui un contracte de baix rendiment. Així s’ha comentat en la reunió que ha mantingut el Consell Nacional de Discapacitats (Conadis) que s’ha reunit aquest dilluns al matí per fer balanç de la feina feta i dels reptes de futur. La secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, ha destacat que durant aquesta legislatura s’ha fet “un impuls molt important” en la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, ja que s’ha aconseguit “erradicar” aquest tipus de contracte, la qual cosa significa que ara com ara totes les persones amb una discapacitat que estan ocupades perceben el salari mínim.

Fenoll ha concretat que en l’anterior trobada que va mantenir el Conadis hi havia encara quinze persones que tenien un contracte de baix rendiment i que en aquesta s’ha pogut informar els assistents que ja no en queda cap. Tots han estat substituïts per contractes ordinaris. Això significa que totes les persones perceben el salari mínim i que en cas que l’empresa no l’aboni, el Govern el complementa fins arribar a aquest sou. Fenoll també ha incidit en el fet que ara com ara hi ha 22 persones que treballen en una empresa inclusiva, gràcies a la xarxa en la qual hi ha 21 entitats adherides. A més, s’espera que properament es pugui signar un acord amb altres tres empreses amb la qual cosa “tres o quatre persones més” podran integrar-se en aquest programa que suposa el compromís dels contractants a incorporar a la seva plantilla una persona amb discapacitat i inserir-la en un entorn laboral ordinari i normalitzat i a no discriminar-la per raó de salari. Aquesta xifra, segons la secretària d'Estat d'Afers Socials, és “un èxit” ja que s’ha aconseguit una “mirada sobre la discapacitat realment inclusiva” i ha mostrat l'esperança que aquesta xarxa es pugui anar incrementant, ja que sempre hi haurà persones amb discapacitat que es puguin beneficiar d’aquests llocs de treball. En aquest sentit, ha incidit en els beneficis per a les empreses.

Durant la reunió d’aquest dilluns també s’ha abordat el nou model de valoració. Tal com ha destacat Fenoll, estarà centrat en la “potencialitat” de les persones, és a dir, en les seves habilitats. De moment ja s’ha fet una prova pilot per contrastar el model actual amb el nou, per comprovar l’índex de fiabilitat. Fenoll ha destacat que de moment és “altíssim” i ha conclòs que aquesta eina “molt novedosa” per a les avaluacions ja estarà enllestida des del punt de vista tècnic en breu i que per tant, si hi ha la voluntat política, amb la propera legislatura ja es podrà posar en marxa. La secretària d’Estat d’Afers Socials ha subratllat que aquesta nova avaluació s’adiu totalment amb el que promulga la convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, amb la qual cosa, ha afegit, “se centra la mirada en l’àmbit social i no només en el mèdic-rehabilitador” emfasitzant el que les persones poden fer. Aquesta nova mirada, ha remarcat Fenoll, s’aplicarà en l’àmbit laboral, on ja s’estan tenint en compte els itineraris personalitzats a l’hora de buscar feina.

stats