Societat 22/01/2018

Els nous contractes dels monitors obliguen a augmentar la plantilla de les escoles d'esquí

L'Associació Andorrana de Professionals de l'Esquí i Disciplines Associades es reactiva per pactar un conveni per al sector

E. J. M.
2 min
Un monitor de Vallnord imparteix classes a un grup d'infants. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa majoria dels monitors d'esquí no estan satisfets de l'acord contractual al qual s'ha arribat aquesta temporada d'hivern, que els obliga a un dia de descans setmanal. Per cobrir la demanda, les escoles d'esquí de les estacions han hagut de contractar més monitors, per tant, la plantilla dels centres ha augmentat entre un 15 i un 20%, segons ha explicat el monitor Gerard Escoda. Això significa que toca menys hores de classe per monitors. Escoda ha detallat que, fins a la temporada passada, la mitjana d'hores setmanals era de 25/30, però ha advertit que aquest hivern el balanç serà menor. "En temporada baixa, les hores s'han de repartir entre més persones, i en temporada alta, perdem hores pel dia de festa obligatori", ha afegit.

Escoda és un dels fundadors de l'Associació Andorrana de Professionals de l'Esquí i Disciplines Associades (Aapeda), una entitat que fa uns sis o set anys que va quedar aparcada a favor de l'Associació de Monitors d'Esquí d'Andorra (AAME), i de la qual encara n'és membre. Amb tot, hi ha molts monitors que no se senten representats per l'AAME i s'ha decidit ressuscitar l'Aapeda, "per defensar els interessos de tothom". Escoda ha aclarit que "l'objectiu és pactar un conveni que satisfaci el sector", que té les seves especificitats, i donar veu a tot el personal, ja sigui andorrà com procedent d'altres països. Els temporers venen, sobretot, de l'Argentina i Xile, però cada vegada hi ha més monitors russos. Els socis fundadors de l'Aapeda es retrobaran aquesta setmana per refer la junta i reactivar l'associació, captar el màxim nombre d'afiliats i treballar en un esborrany de conveni.

Fins a l'hivern 2016-2017, els monitors tenien establert un sou mínim interprofessional segons la seva categoria, però no tenien l'obligació de fer cap jornada de descans si no volien. Aquesta temporada, el personal cobra un salari fix, d'entre 1.200 i 1.400 euros segons el nivell, però tenen el deure de fer festa un dia a la setmana, i això és el que no ha agradat el sector. Els monitors han lamentat que perden hores de classes, i si els toca descansar un dia que algú requereix els seus serveis, ho perden. Escoda ha augurat que a finals de temporada la mitjana d'hores que sortirà serà inferior a la de temporades anteriors, per tant, els monitors hauran cobrat menys. Si a tot això s'hi suma la dificultat per trobar allotjament i a un preu raonable, el dubte és: als monitors forans, els sortirà a compte venir a treballar a les estacions andorranes?.

stats