El conveni entre el Govern i la Federació de caça i pesca preveu alliberar 1.000 perdius autòctones en dos anys

El centre de reproducció de la perdiu xerra ha aconseguit la reproducció de manera natural de dos exemplars

El conveni entre la Federació de caça i pesca i e l Govern neix el 2015 quan es posen en comú la voluntat i la necessitat de tenir perdius autòctones al país, l'anomenada ' perdiu xerra'. "Aquesta és una espècie que en cap moment està en perill d'extinció però que es redueix fins al 70% el seu nombre d'efectius si l'hivern és dur" indica Josep Maria Cabanes, president de la Federació de caça i pesca. Cabanes afegia "per aquest motiu cal ajudar a la natura. Si ho fem, ja podem veure els beneficis que dona".

La federació amb el suport del Govern espera poder disposar d'un total de 60 parelles per aquest setembre que comportarà que a aquest any es podrien alliberar un total de 500 exemplars per "espais lliures com reserves perquè així els turistes les podran veure, els col·legis podran fer estudis" indica Cabanes. "El que està clar és que no és un tema de caça sinó de natura" ha conclòs el president de la federació de caça i pesca.

Segons indica  Marc Mossoll, responsable del centre de reproducció de la perdiu xerra, "en dos anys preveiem poder alliberar 1.000 exemplars. Això ens obligarà a tenir un altre mòdul per poder treballar amb aquest nombre de peces".

El centre de reproducció de la perdiu autòctona andorrana compta amb uns espais on se situen les peces més petites; d'altres amb les peces de 3-4 setmanes i uns altres de 5-6 setmanes. A partir d'aquí les aus passen a un "volador" on es fa la prova si poden sobreviure a la natura. Un cop passat aquest requisit és quan es pot iniciar el procés d'alliberament. Totes les peces alliberades van identificades amb anelles, per així els tècnics poder tenir un control de l'espècie.

Per la seva banda, Sílvia Calvó, ministra Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha comentat que "per a nosaltres quan ens varen presentar el projecte des de la federació vam veure ràpidament que era un projecte per fomentar i preservar la biodiversitat al país i de seguida vam donar-hi suport". Calvó ha felicitat la Federació de caça i pesca pel treball portat a terme i ha afegit que "primer de tot cal felicitar a la federació per la feina feta i cal fer-ho perquè s'està portant un treball molt important per introduir aquesta perdiu que és autòctona del país amb un caire no només cinegètic sinó també de reproducció; això és molt important".

El bon treball del centre de reproducció de la perdiu xerra ho certifica, ja que han aconseguit que dues perdius s'hagin reproduït de manera natural, sense incubadora.