Societat 06/02/2019

Conveni per desenvolupar un programa de donació de medul·la òssia

La signatura de l’acord està prevista per a les pròximes setmanes

Agència Ana
2 min
Una donant es fa la prova. / ANA

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres al consell de ministres la signatura d’un conveni amb el ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social d’Espanya per desenvolupar un programa de donació de medul·la òssia. Aquest programa es duria a terme amb la participació de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), la Fundació Josep Carreras (que gestiona el Registre de Donants de Medul·la Ossia, Redmo), el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

La signatura de l’acord està prevista per a les pròximes setmanes i la posada en funcionament del programa de donació de medul·la òssia complirà diversos objectius, entre els quals destaquen oferir resposta a una demanda de la població per donar medul·la òssia, complementar l’actual programa de donació de cordó umbilical i iniciar el desplegament de la Llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang amb la signatura d’acords amb els països veïns en matèria de donació.

L’annex de l’acord amb Espanya defineix el circuit del programa de donació de medul·la òssia. D’entrada, destaca que els ciutadans interessats en ser donants podran disposar de tota la informació en una plataforma web específica o en un punt d’informació disponible al SAAS per resoldre dubtes en línia, per via telefònica o presencial. D’aquesta manera, els ciutadans que vulguin inscriure’s com a donants ho podran fer a través de la mateixa plataforma web i només caldrà fer una anàlisi de sang per poder disposar del tipatge del donant.

Cal tenir present que, si un donant s’identifica com a compatible d’algun receptor de la xarxa mundial de donants, es contactarà amb ell i després de confirmar la seva idoneïtat i conformitat amb la donació, se’l citarà per fer l’extracció en hospitals especialitzats de Catalunya. Posteriorment, també es preveu un seguiment del donant per part de la Fundació Carreras.

Com tots els programes de donació, els actes mèdics que es duguin a terme en el marc de la donació són a cost zero per al donant i en cas que la donació fos efectiva i calgués una baixa mèdica, amb la modificació de la Llei de la Seguretat Social, la baixa mèdica estaria coberta al cent per cent.

stats