Societat 17/09/2022

Cop al càncer: aconsegueixen detectar diversos tipus de tumors amb una simple anàlisi de sang

Els resultats disponibles corresponen a un assaig amb 6.600 persones, però s'espera un altre estudi més ampli amb 165.000 voluntaris

ARA Andorra
1 min
Tub amb sang.

Andorra la VellaUn equip d'oncòlegs del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York ha presentat en l'últim congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), celebrat a París, una anàlisi de sang que és capaç de detectar 50 tipus diferents de càncer en estadis molt primerencs, abans fins i tot de presentar símptomes. Des del sistema públic de sanitat a Anglaterra ja es parla que pot suposar "un canvi en la partida" contra aquesta malaltia.

De les 92 persones amb càncer, en 35 es va confirmar després que tenien tumors sòlids o càncer en la sang. Va haver-hi una dona a la qual se li van detectar dos càncers, de pit i endometri. Es van identificar càncers de pàncrees i ovari, que solen tenir un diagnòstic tardà. L'anàlisi de sang no sols identifica el càncer sinó també a quina part del cos pot afectar, la qual cosa ajuda a localitzar-lo més ràpid.

L'anàlisi, no obstant això, va donar positiu en casos en els quals les proves posteriors no van detectar cap càncer. Només en el 38% dels positius es va confirmar posteriorment la presència de la malaltia. I el 99,1% dels voluntaris als qui es va realitzar la prova va obtenir un resultat negatiu.

L'estudi es va fer amb 6.600 persones majors de 50 anys. A totes elles se'ls van realitzar aquests testos i es van detectar 92 casos de càncer, en la majoria de casos en estadis primerencs i de tipus per als quals no se solen fer garbellats rutinaris en aquests moments en els sistemes sanitaris. Abans que acabi l'any, les autoritats sanitàries britàniques donaran a conèixer els resultats d'un estudi més ampli, fet amb 165.000 voluntaris.

stats