"Ens costava caminar de tant com tremolava el terra"

Un andorrà explica l'experiència viscuda durant el terratrèmol de Mèxic, que qualifica de "caos" per la destrucció que va causar

Xavi Pons és un andorrà que viu a Ciutat de Mèxic des de fa cinc anys. Tot i que reconeix que els terratrèmols allà són relativament habituals, assegura que el d'aquest dimarts, de 7,1 graus en l'escala de Richter, "no ha estat un terratrèmol normal, ha sigut una cosa molt forta, molt destructiva". Recorda que fa només deu dies van patir un terratrèmol de magnitud superior, però que en canvi no va causar destrucció a la capital.

La zona on viu i treballa, Colonia Roma i Colonia Condesa, al centre de la ciutat, ha estat una de les més afectades per l'efecte del sisme per l'antiguitat dels edificis. Assegura que en un quilòmetre a la rodona han caigut 6 o 7 edificis, i en tota la ciutat se n'han ensorrat més de 40. Sortosament, tant l'immoble on treballa com el de casa seva no s'han vist afectats, i tant la família com els amics i els companys de feina estan bé.


Eren les 13.15 hores, només dues hores més tard de fer-se el simulacre de terratrèmol que cada 19 de setembre serveix per recordar el devastador sisme de l'any 1985. El Xavi i el Jordi, també andorrà, es trobaven a la segona planta de les oficines, i inicialment es van pensar que era la vibració d'un camió que passava pel carrer, però de seguida van adonar-se de la magnitud del terratrèmol i van sortir corrents al carrer. "Costava fins i tot caminar, era una sensació com si estiguessis marejat", relata.

A fora es van trobar amb el trànsit paralitzat, "en un cantó queien vidres, en l'altre trossos de façana", com la que es va desprendre d'una església propera, "un caos", assegura. Els negocis van tancar per evitar pillatges, i com que el transport públic no funcionava tothom va haver de tornar a casa a peu. "Hi havia rumors d'una fuita de gas i tothom corria". De fet, les autoritats van tallar el subministrament d'electricitat per evitar explosions a causa de les fuites de gas, tot i que n'hi va haver alguna en d'altres punts de la ciutat.

Pel camí va trobar-se un edifici caigut i va ajudar a retirar la runa, fins que al cap d'una hora del desastre van arribar efectius de l'exèrcit i de protecció civil. Xavi Pons destaca la bona organització i col·laboració de la gent, que portaven aigua, mantes i llanternes. Des de llavors, els cossos d'emergències han anat trobant supervivents d'entre la runa, "però també molts cadàvers".

Un cop a casa i després de comprovar que la seva gent estava bé, el Xavi explica que va fer una ronda per la zona per si tota la gent que hi havia al carrer tenia on dormir. Ell i la seva xicota han acollit durant la nit dos amics que viuen en una planta alta d'un edifici que ha quedat tocat. De fet, casa seva només ha patit algunes esquerdes sense cap dany estructural, però multitud de famílies estan esperant que els confirmin que les seves llars són habitables. Tot i que les autoritats els diuen que pel tipus de sisme no hi hauria d'haver rèpliques, "la gent està bastant espantada, sobretot els que viuen en plantes més elevades". De fet, molts han preferit dormir en plantes baixes d'amics o familiars, perquè és més segur i més ràpid de sortir en cas d'un nou tremolor.

De moment, no hi ha constància que cap dels andorrans que resideixen a Mèxic hagi resultat afectat pel terratrèmol.