La cotització per les baixes a la mútua arriben a la justícia

Les associacions que representen els bombers presenten quatre recursos individuals perquè es resolgui la "disfunció" que es dona actualment

El silenci administratiu que ha fet la mútua dels funcionaris sobre la cotització de certs conceptes retributius perquè aquests puguin ser tinguts en compte quan un treballador està de baixa ha obligat les dues associacions de bombers a dur el tema als tribunals. Així, aquest dimecres els presidents de l’Associació de Bombers d’Andorra ( ABA) i de l’ A118 han presentat a la Batllia quatre recursos individuals contra la mútua perquè aquesta “disfunció” actual pugui ser solventada, tal com ha explicat Miquel Àngel Adran, de l’A118.

Tal com han reiterat els bombers, el problema rau en què ara com ara estan cotitzant a la CASS per tots els conceptes retributius que conformen el seu salari però, en canvi, no ho estan fent a la mútua perquè el reglament no ho permet. Això fa que la mútua estigui percebent uns diners de la parapública que no estan revertint en els treballadors com ho hauria de fer, ja que el pagament de la baixa es fa només en base als conceptes declarats a la mútua.

Des de les associacions van “reclamar” un canvi de reglament perquè aquesta cotització pels diferents conceptes retributius es poguessin incloure. Adran ha lamentat que s’hagi encarregat un estudi per estudiar-ne la viabilitat que encara no s’ha fet públic, una qüestió que diuen “no entendre”, com que s’hagi fet silenci administratiu al seu recurs. “Entenem que estan utilitzant indegudament uns diners que no els toca”, ha emfasitzat Adran, demanat “què passaria si això ho fes una assegurança privada”.

El president de l’ABA, Joan Torra, ha recordat que els treballadors públics aporten un 1% del seu salari per poder percebre el 100% del salari quan estan de baixa i ha lamentat que “la comissió de la mútua sembli el xiringuito d’alguns”. En aquest sentit, ha tornat a lamentar la gestió que s’està fent dels diners, ja que creu, per exemple, que no s’haurien de fer inversions en bons de l’estat, com els 700.000 euros que s'hi han destinat a aquesta finalitat. Ha assegurat que ara com ara la situació és de superàvit d’un milió d’euros i ha remarcat que aquests diners haurien de revertir en els treballadors.