La fita: fer créixer els llocs de treball a les botigues benèfiques

Actualment nou persones tenen una feina en un dels quatre locals que gestiona l'escola de Meritxell

Des de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) es considera que el projecte de les botigues benèfiques Carisma, que permet que persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental tinguin una feina, pot encara “créixer i crear més llocs de treball”. Així ho ha posat en relleu el responsable del Servei d’Inserció Laboral de l’escola, Òscar Fernández.

La iniciativa d’aquestes botigues benèfiques que posen a la venda productes cedits per particulars a preus molt competitius es va posar en marxa el 2014 en col·laboració amb el Club Internacional d’Andorra i ja compta actualment amb quatre botigues obertes (a Escaldes-Engordany, la Massana, Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella) i dona feina a nou persones. Fernández ha manifestat que la venda de productes de segona mà a preus competitius és un “mercat” interessant i que, per tant, la fita que es marquen és la de poder comptar amb una botiga en cada parròquia. En aquest sentit, cal tenir en compte que en cadascun d’aquests establiments hi ha entre dues i quatre persones treballant, amb la qual cosa els llocs de treball encara poden augmentar força respecte als actuals. Busquen, però, la cessió de locals i en aquest sentit recorden que els de Sant Julià de Lòria i la Massana han estat cedits pels comuns, el d’Escaldes-Engordany per Andbank i el d’Andorra la Vella, la darrera de les botigues que s’ha obert, per MoraBanc.

Precisament a través d’una jornada de portes obertes a la botiga d’Andorra la Vella, que fa set mesos que funciona, s’ha volgut donar a conèixer la feina que es fa a través d’aquest projecte. Fernández recorda que es dona als treballadors “estabilitat i un component laboral” facilitant que algunes de les persones que formen part del projecte puguin trobar, en el futur, una feina en el món laboral ordinari. D’aquesta manera, a través de les botigues Carisma es facilita la inserció laboral i, de fet, ja n'hi ha que van començar a treballar en aquestes botigues i avui en dia ha trobat feina en un comerç.