Societat 14/11/2017

Crida a trobar famílies d'acolliment d'infants per garantir que "algú estigui boig per ells"

El catedràtic Jesús Palacios diu que "no busquem herois", però sí persones "emocionalment fortes"

Ana
2 min
Conferència sobre famílies d'acollida al Centre de Congressos / M. T. (ANA)

Andorra la VellaUn centenar de persones ha assistit aquest dimarts al vespre a la conferència del catedràtic de psicologia evolutiva i de l'educació a la Universitat de Sevilla, Jesús Palacios, que tenia com a finalitat donar a conèixer els beneficis que té per als infants en situació de desemparament el fet de poder conviure amb una família d'acollida. Palacios ha assegurat que els nens necessiten una atenció molt personalitzada i continuada, que "algú estigui boig per ells", i això no es pot aportar des dels centres d'acolliment, on sí que es garanteix la protecció i l'alimentació, però no el compromís emocional.

El catedràtic ha explicat que les famílies d'acolliment no han de tenir com a motivació la maternitat o la paternitat sinó la voluntat d'ajudar i acompanyar en part de la seva infància a nens que no poden créixer amb la seva família. Per tant, "no busquem herois", però sí persones amb una "generositat especial", disposades a rebre un nen a casa, dedicar-li tota l'atenció i estar preparat per acomiadar-se d'ell i ajudar-lo en la transició cap a una nova família. "No totes les famílies poden fer-ho, però moltes sí que ho poden aconseguir si tenen l'ajuda adequada", ha assegurat.

La conferència s'emmarca dins de les activitats que des del mes de juny porten a terme el ministeri d'Afers Socials en col·laboració amb la Fundació Jaqueline Pradère per intentar incrementar el nombre de famílies inscrites a la borsa d'acolliment d'infants. La campanya ja ha donat els primers fruits i ja s'hi han interessat quinze famílies, però el ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, ha indicat que no s'han marcat un topall màxim, sinó que l'objectiu és disposar de moltes famílies que els permeti poder variar i escollir el perfil familiar en funció de les necessitats del menor.

Espot ha destacat que la política social s'ha de dur a terme tant des del sector públic com des del privat, i per això ha agraït la implicació de la Fundació Jaqueline Pradère en el projecte. El seu representant, Josep Manzano, ha recordat que la col·laboració es va iniciar el 2014, quan es va donar la primera embranzida per donar a conèixer el programa d'acolliment d'infants, i que des del mes de juny d'enguany s'ha donat un nou impuls amb l'organtizació de diferents xerrades i l'elaboració d'un curtmetratge per difondre aquesta mesura de protecció alternativa per als menors.

stats