Societat 15/01/2021

Crida a la població escolar a cribrar-se

El British College s'ha vist obligat a tancar per la manca de professorat, després que tres mestres hagin donat positiu

Ana
2 min
Vista exterior de les instal·lacions de la Comella. / D.R.

Andorra la VellaSalut ha llençat una crida als alumnes i al professorat perquè utilitzin els cribratges periòdics per detectar positius. D'aquesta manera s'evitarà el tancament de més aules i també ajudarà a fer el control de la pandèmia al país "donat que la situació de l'alumnat ens permet fer una fotografia de la societat" i poder determinar brots a les famílies, ha expressat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Sobre aquests cribratges amb test d'antígens amb fosa nasal anterior, ha recordat que es tracta d'una prova poc invasiva que no presenta cap risc i tan sols pot provocar petites molèsties.

Tot i així, el Govern ha adquirit uns hisops més gruixuts perquè aquestes petites molèsties desapareguin. També ha demanat a la societat que es facin autotest d'antígens abans de qualsevol reunió i ha recordat que l''stop lab' per fer-se TMA continua estant disponible. El ministre ha expressat aquesta crida a la prudència i a seguir-se cribrant aquest dimecres en la roda de premsa d'actualització sanitària quan ha anunciat que el British College s'ha vist obligat a tancar per la manca de professorat, després que tres mestres hagin donat positiu i també s'hagi hagut de confinar altres docents per ser contactes. De moment, només hi ha un alumne positiu dels 101 que té el centre.

El titular de Salut ha declarat que el contagi dels professors s'hauria produït fora del col·legi. En un primer moment, el tancament del centre i les classes telemàtiques haurien de durar deu dies, el temps de confinament dels contactes. Benazet, però, ha comentat que amb l'estudi de recerca de contactes i amb les proves que s'efectuaran, poden sorgir nous positius. Pel que fa al cribratge escolar, aquesta setmana s'han fet 2.903 tests amb 10 positius, que representa una positivitat molt baixa que se situa al voltant del 0,29%, ha dit. En aquests moments, resten 17 aules sota vigilància activa amb tan sols una de total i la resta de parcial.

Dades sanitàries

Durant la roda de premsa, el ministre ha fet una actualització de les dades sanitàries. En les darreres 24 hores s'han detectat 78 nous positius que eleven la xifra de casos totals a 8.946, 8.089 de la segona onada. Actualment els casos actius se situen en 743, amb 8.116 persones que ja han superat la malaltia i 88 defuncions. A l'hospital Nostra Senyora de Meritxell resten 25 persones ateses per la malaltia, 18 de les quals continuen ingressades a planta i hi ha 4 pacients a la Unitat de Cures Intensives, on 4 d'elles es troben sota ventilació mecànica. Quant a la planta Covid-19 del Cedre, hi ha 20 pacients ingressats, dels quals 8 procedeixen de Salita, 11 de Sant Vicenç d'Enclar i una de la residència l'Albó.

Pel que fa al brot al centre geriàtric Sant Vicenç d'Enclar, els residents positius ja pugen fins a 51 dels 54 en total que hi ha, a banda de 32 professionals sanitaris. A la residència l'Albó hi ha 6 residents i 2 professionals infectats, i a Salita són 12 residents i 6 professionals afectats. D'aquest últim centre, el ministre ha indicat que molt probablement, la majoria ja serien donats d'altra en els propers dies.

stats