Societat 27/06/2023

La criptoestafa d'Arbistar afecta Andorra

El CEO de l'empresa ha estat empresonat

ANA Andorra
2 min
Carlos Fuentes, CEO d'Arbistar.

Andorra la VellaL’advocat dels estafats per l’esquema de criptomonedes Arbistar, Carlos Arénguez Sánchez, va explicar que de les 130 persones afectades que ell representa hi ha clients andorrans. A més del Principat, les víctimes procedeixen de Mèxic, Veneçuela, França, i unes 20 províncies espanyoles diferents. Totes havien tingut confiança en Arbistar, l’empresa de criptomonedes liderada per Santiago Fuentes, a través d’amics o coneguts als quals els anava bé. La companyia es va sustentar en un sistema de captació de “porta’m als teus amics, coneguts i familiars i jo et premio”.

El jutge de l’Audiència Nacional, José Luis Calama, ha ordenat l’ingrés a la presó provisional i incondicional del responsable de la criptoestafa d’Arbistar, Santiago Fuentes, en considerar que va estafar amb la comercialització de divises digitals a més de 32.000 inversors. El magistrat ha adoptat aquesta decisió seguint el criteri de la Fiscalia, que va alertar que existeix un alt risc de fugida de l’acusat per la gravetat de les penes a les quals s’enfronta, de fins a 18 anys de presó, i la possibilitat d’accedir als més de 92 milions d’euros suposadament estafats.

La contundent ordre d’empresonament parla que Fuentes, mogut per “un ànim d’enriquiment il·lícit” va desenvolupar un negoci “fraudulent de captació massiva d’inversors”, oferint un sistema fals d'”arbitratge de criptomonedas”. Es basava en diversos bots automatitzats que eren presentats com a eines infal·libles per detectar el moment exacte en el qual calia adquirir les divises en una plataforma i vendre en una altra. Per a atreure els inversors prometia una rendibilitat alta, entre un 8 i un 15%

“En definitiva, Santiago Fuentes Jover presentava a Arbistar com un entorn d’inversió perfecte en el qual el sistema automatitzat mai falla. No obstant això, el sistema d’algorismes sobre el qual suposadament pivotava el negoci ofert mai va estar operatiu, tal com rotundament conclou l’informe pericial elaborat pel Departament de Ciberdelicte de la Unitat Central Operativa”, subratlla Calama.

stats