Societat 18/09/2022

Cultura celebra l'encàrrec del Consell General per impulsar el català

La ministra de Cultura i Esports ha explicat que la mesura és "un acompanyament necessari del Consell a acabar d'agafar aquesta consciència que hem de tenir tots"

ANA M.P. / E.P.
2 min
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.

Andorra la VellaLa ministra de Cultura, Sílvia Riva, creu que l'encomana del Consell General pel que fa a la potenciació de l'ús del català en els programes públics esdevé un element més de "suport" a la feina que tradicionalment duu a terme el Servei de Política Lingüística i el mateix ministeri. En aquest sentit, ha explicat que la mesura és "un acompanyament necessari del Consell a acabar d'agafar aquesta consciència que hem de tenir tots" i també representa una oportunitat per a "treure pit de la nostra llengua".

Riva ha reconegut la possibilitat de poder trobar "la mateixa paraula en català" a l'hora de presentar i promocionar nous projectes a Andorra. Es tracta d'una situació que, "al cap i a la fi, ja estem fent des de l'àmbit de Política Lingüística", ha dit. En definitiva, ha assegurat que des de Cultura "celebrem aquesta unió d'esforços", ja que encomanes d'aquesta mena el que fan "és ajudar i donar més recursos" i, per tant, "ho hem celebrat d'una excel·lent manera".

El debat sobre l'ús del català en els programes públics ja és present al país des de fa temps, però s'ha accentuat amb l'anunci del cap de Govern durant el debat d'orientació política, on va informar de la creació del Consell Nacional per la Llengua, un organisme de coordinació entre diversos àmbits internacionals i civils que buscarà implicar tots els estaments socials en la protecció de la llengua pròpia com a nexe de cohesió social.

La proposta de resolució presentada pels grups de la majoria i aprovada al Consell general se sustenta sobre tres eixos. D'una banda, encomanar al Govern que treballi per reforçar el marc legal actual i dotar-lo de més recursos amb l'objectiu de donar compliment i plena efectivitat a les polítiques lingüístiques sobre el català, i que es pugui ampliar així la seva presència en tots els àmbits, públics i privats, així com estendre el seu ús social.

En segon lloc, busca que el Govern lideri les polítiques de visibilització del català en el si dels organismes i entitats internacionals dels quals Andorra en forma part. Finalment, té com a propòsit que l'executiu es doti dels mecanismes necessaris per reduir l'ús d'estrangerismes en els programes, activitats i altres iniciatives que s'organitzin.

stats