Societat 13/04/2018

Una forta allau i les darreres nevades colguen per complet el refugi del Pla de l'Estany

Protecció Civil insisteix que no s'han de fer activitats a la muntanya, i alerta que el risc d'allaus pujarà fins a nivell 4 el diumenge

C.g.
3 min
Impressionant allau al Pla de l'Estany; la mida de la persona permet contrastar la quantitat de neu caiguda. / Cenma. Jon Apodaka

Andorra la VellaLes acumulacions excepcionals de neu que s'estan registrant aquest inici de la primavera estan complicant la seguretat a la muntanya, i augmentant el nombre d'allaus que es desencadenen de forma espontània. N'és exemple la que es va produir dilluns passat al Parc Natural del Comapedrosa, i que va arrencar concretament al camí dels Estanys Forcats. Tal com ha explicat el director de Protecció Civil, Francesc Areny, va causar un tall "espectacular" de prop de tres metres, a mitja muntanya, i va baixar metres avall fins la zona del Pla de l'Estany, afectant al seu camí el refugi no guardat del Pla de l'Estany, a 2.050 metres d'alçada. La intensitat d'aquesta allau, sumat a les nevades posteriors de dimarts, han deixat completament colgada la instal·lació. Així es pot apreciar a les següents imatges, gravades aquest dimecres.

Des de dilluns que aquesta allau es pot veure des de diferents punts de la parròquia massanenca, també des de l'estació de Pal. Llavors era una taca immensa negra, que ara ha tapat la neu.

L'allau arrenca al cami dels estanys forcats i arriba al pla de l'estany al peu del comapedrosa. / A. C.

Areny ha explicat que fins aquest dimecres no es podia arribar fins la zona, de la gran acumulació de neu que hi ha. No és l'única allau, tot i que ha estat la més important que s'ha registrat a les muntanyes andorranes aquests darrers dies. "La muntanya està molt carregada", ha alertat Areny, sobretot entre els 2.000 i els 2.500 metres d'alçada.

L'allau que ha colgat el refugi del Pla de l'Estany, en una fotografia publicada pel Servei Meteorològic d'Andorra al seu compte de Twitter.

Areny ha afegit que s'han acumulat fins a quatre metres de neu a sobre del refugi no guardat del Pla de l'Estany, a 2.050 metres d'alçada. Un equip de bombers hi ha accedit aquest divendres al matí i hi ha pogut entrar. Els efectius han comprovat que a l'interior del refugi no hi ha hagut danys, ja que quasi no hi ha entrat neu. A la teulada sembla que hi ha algun desperfecte, però fins que no es fongui part de la neu no es podrà verificar. Amb tot, si és necessari, potser es retirarà part de la neu acumulada sobre la teulada perquè no tingui tant pes.

El director de Protecció Civil ha comentat que no han temut que hi hagués cap persona atrapada a l'interior del refugi ja que no hi ha hagut cap alerta de persona desapareguda, ni cap vehicle sol relativament a prop i, a més, accedir-hi en aquesta època de l'any és molt complicat, a causa de la gran quantitat de neu acumulada en el trajecte, a la qual s'hi sumen altres allaus a la zona, el Parc Natural del Comapedrosa.

El risc d'allaus augmentarà diumenge

Per tot plegat, des de Protecció Civil s'alerta que no s'ha de sortir a la muntanya a fer cap tipus d'activitat. El risc ha baixat aquest divendres a 3 sobre 5, però es preveu que torni a augmentar fins a nivell 4 diumenge, ja que dissabte serà l'últim dia de precipitacions i està previst que l'endemà les temperatures augmentin 10 graus. Així, la neu guanyarà humitat i es preveu que es desencadenin allaus naturals de neu humida i de fons, que poden ser de mides considerables, tenint en compte que els gruixos que encara hi ha a les muntanyes.

De fet, actualment a la part nord del país s'acumulen 190 centímetres a la cara nord, i un metre a la cara sud, a 2.000 metres d'alçada. A 2.500 metres són tres a la cara nord i dos i mig a la cara sud.

Aquestes acumulacions poden fer despertar l'interès dels amants de l'esquí de muntanya per fer algun recorregut. Però Areny els ha demanat que no en practiquin, o que vagin a les pistes d'Arcalís, on els circuits estan netejats i adequats.

stats