Societat 25/11/2019

Les defenses del cas BPA recusen els fiscals general i adjunt

Consideren que reunint-se amb condellers de Demòcrates "la separació de poders ha quedat en entredit"

T. Navarro
2 min
Les defenses del cas BPA anuncien el recurs administratiu en contra dels fiscals general i adjunt. / T. N.

Andorra la VellaEls vuit advocats i advocades que defensen els imputats del cas BPA, que està previst que es reprengui dilluns vinent, han presentat un recurs administratiu en contra del fiscal general, Alfons Alberca, i del fiscal adjunt, Borja Aguado, per haver mantingut suposades reunions amb consellers generals del grup parlamentari demòcrata amb l'objectiu de modificar la llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors. Segons ha explicat l'advocada Anna Soler, consideren que s'han dut a terme "procediments contradictoris" i relacions que el reglament del Consell General contempla com "irregulars". L'anunci arriba una setmana després que el Consell Superior de la Justícia desestimés el recurs presentat per l'advocat Josep Antoni Silvestre al fiscal general per ser el cunyat de la secretària general de Govern, Ester Fenoll.

Tal com ha explicat Silvestre, segons l'article 26 de la llei del Ministeri fiscal, creuen que s'haurien comès "dues faltes molt greus". En primer lloc, "valer-se de la seva posició per actuar davant de les administracions públiques" i, en segon lloc, "actuar davant d'organismes jurisdiccionals". La defensa dels acusats pel cas BPA tenen "indicis", ha afirmat Soler, d'unes reunions dutes a terme a l'edifici del Consell General amb l'objectiu de tramitar unes esmenes que s'afegirien a dita llei. Esmenes que permetrien incorporar de nou al judici de BPA escoltes que ja es van apartar de la causa abans de l'obertura de judici oral.

El reglament del Consell General estableix que, en cas que el fiscal general vulgui parlar amb els grups parlamentaris, la demanda s'ha de formular a través de Sindicatura, que informaria als consellers de tots els partits polítics perquè puguin escoltar les demandes del fiscal general. Saltant-se aquest pas, no s'ha respectat el marc legal i, per tant, "la separació de poders queda en entredit", ha manifestat Silvestre. Ara, el Consell Superior de Justícia haurà de nomenar un instructor, però serà el mateix Alberca qui resolgui el seu propi procediment. En la mateixa línia, la defensa ha demanat que "fins que el fiscal general no resolgui el seu procediment, no resolgui tampoc el del fiscal adjunt". Tant Silvestre com Soler han assenyalat que no hi ha data límit per la presentació d'al·legacions.

Preguntat per l'opció d'interposar una querella, Silvestre ha avançat que "dependrà dels nostres clients", però que "la pressumpció d'innocència és per a tots". Per això, tant ell com la resta d'advocats advoquen per resoldre el procediment administratiu i, una vegada resolt i estudiat, prendre les accions escaients. Amb tot, han advertit que el fet "no farà endarrerir la repressa del judici", que volen que es faci el més aviat possible ja que "els nostres clients suporten penes molt importants", ha afegit Soler.

D'altra banda, la defensa també s'ha referit a les declaracions del ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en les quals posava de relleu que "no és obligatori que els contactes legislatius es facin a nivell de comissió", defensant "la màxima flexibilitat perquè aquests es produeixin, les aportacions puguin arribar i les lleis que faci el Consell General i que s'acabin votant siguin les més adequades possibles a l'interès general". Per a Silvestre, "el ministre no coneix la llei, i les coses no es fan reunint-se amb el grup majoritari al Govern". Ha advocat per respectar els procediments establerts, ja que "creiem que és lleig que el fiscal general es reuneixi amb Demòcrates per explicar esmenes".

stats