Societat 18/10/2019

Els delictes contra la seguretat viària augmenten un 53%

L'informe de la fiscalia general indica l'augment en els delictes contra la salut pública i de la delinqüència comuna

Carles Alonso
4 min
L'inauguració del curs judicial, a la sala de la Justícia de la Casa de la Vall. / C. A.

Andorra la VellaL'obertura de l'any judicial ha comportat que aquest divendres, a la sala de justícia de la Casa de la Vall, es congreguessin la majoria de representants de l'estament judicial andorrà. El president del Consell Superior de la Justícia, el president del Tribunal Superior de justícia, el del Tribunal de Corts, el president del Tribunal de Batlles i el fiscal general, entre d'altres, han estat acompanyats pel cap de Govern Xavier Espot, la síndica general Roser Suñé i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. Juntament amb representants de l'oposició, com la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, han estat testimonis de l'acte oficial d'inauguració de l'any judicial (ja en marxa des de setembre).

En el torn de les intervencions tant el fiscal general, Alfons Alberca, com el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, han fet un repàs general de les actuacions, presentant una elevada quantitat de xifres i estadístiques, on ha destacat, per sobre de tot, una dada proporcionada per Alberca: "Els delictes contra la seguretat viària i més concretament la conducció sota els efectes de l'alcohol ha augmentat en un 53%" en els darrers dotze mesos. El mateix Alberca ha fet aquest destacat durant l'exposició de la memòria de la fiscalia general.

El mateix fiscal general ha explicat que "hi ha un augment de 210 causes amb relació a l'any anterior, pel que fa a la conducció sota l'alcohol que s'han pogut produir pel nombre més gran de controls portats a terme o per un augment de la sinistralitat". De la gran quantitat de xifres que detalla la memòria de la fiscalia general, cal destacar les 573 les causes referides a la conducció de vehicles sota els efectes de l'alcohol, on 536 han estat resoltes pel procediment d'ordenança penal, 23 a la conducció sota els efectes de drogues, i 8 per la conducció temerària amb perill concret per a les persones.

L'informe de la fiscalia general, amb un total de 360 pàgines, presenta i enumera en xifres totes les actuacions del ministeri fiscal. Destaca la disminució d'un 4,26% dels delictes contra la vida humana independent i la integritat física i moral de les persones al passar dels 610 procediments als 584; l'augment d'un 48,04% dels delictes contra la salut pública al passar dels 1.376 procediments als 2.037; o l'augment de la delinqüència comú d'un 19,67%, al passar de les 5.761 infraccions penals a les 6.671. Una altra dada d'àmbit penal que indica l'informe de la fiscalia general és l'augment del 13,13% dels dictàmens al passar dels 9.041 als 10.228.

Una altra de les xifres important que ha destacat el fiscal general ha estat l'augment de la criminalitat registrada a Andorra en aquest període de temps. Segons Alberca, "això és perquè hi ha més delictes perseguits i més incoats, tot i que no són d'una elevada gravetat".

Alberca també ha explicat que "els que no creixen de manera exponencial són els sumaris per delictes majors i sí que s'incrementen les diligències prèvies, com poden ser petits furts o afers relacionats amb l'haixix".

Per la seva part, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha destacat que "la batllia en tot el seu conjunt ha tingut una entrada de més de 12.000 expedients nous i l'evacuació i l'execució d'expedients es situa per sobre dels 12.000 dossiers".

El mateix Casadevall ha reconegut que "confio que el proper acte d'obertura d'any judicial el podrem celebrar a la sala de conferències de la nova Seu de la Justícia, que suposarà un canvi qualitatiu substancial de l'administració a més de contribuir a què puguem complir amb el que s'espera de nosaltres, en nivell d'eficàcia i eficiència". En aquest sentit, Casadevall ha afegit que "apostem per una modernització tecnològica que inclourà la presentació i notificació de la documentació judicial telemàtica, la implementació de l'expedient judicial electrònic, l'entrada en vigor del nou Codi de procediment civil i la introducció del sistema electrònic del nostre arxiu central".

Segons el mateix Casadevall, "el nou Codi de procediment civil es fonamenta en la recerca d'una regulació processal moderna i completa del procés civil que s'afegeix a la regulació que ja hi ha en matèria processal administrativa i penal". Casadevall ha clos la referència al nou Codi de procediment civil, dient que "s'ha volgut promoure una norma pròpia i genuïnament andorrana que contingui una regulació estructurada i eficaç, com també ens permetrà millorar en termes de temps i d'estalvi econòmic".

Un cop finalitzat l'acte protocol·lari d'inauguració de l'any judicial, el cap de Govern ha explicat que "s’ha de fer una valoració positiva de les estadístiques presentades en aquesta inauguració del curs judicial perquè evidencien que des de l’administració de justícia i des del ministeri fiscal es fa molta i bona feina". Espot ha afegit que "és evident que en els darrers anys ha crescut el nombre d'expedients i cal contemplar la possibilitat d'injectar més recursos a l'administració de justícia". Cal recordar que l'actual cap de Govern, a la darrera legislatura, era el ministre d'Afers Socials i Justícia. Per aquest motiu ha deixat clar que "vull reivindicar i defensar que això és el que s'ha estat fent en els darrers anys. Només cal remetre's a les estadístiques. En matèria de personal en el 2014 es destinaven 6,5 milions d'euros i ara destinem més de vuit milions d'euros".

En el seu parlament, el president del Consell Superior de la Justícia no ha parat d'enviar un missatge directe al Govern, en referència a les males condicions de treball que suporten els treballadors de la Batllia. En aquest sentit, Espot ha comentat que "evidentment hi han demandes que des del Consell Superior de la Justícia ens han fet, però puc dir que des del Govern, a la mesura del possible, les intentarem atendre".

stats