Societat 05/11/2021

La delinqüència cau un 24% durant el darrer any, sobretot per l'entrada de droga al país

Alberca manifesta que les restriccions de mobilitat han promogut una reducció del tràfic d'estupefaents

L.G.
3 min
Decomís històric de marihuana. / Policia

Andorra la VellaLa criminalitat i la delinqüència han caigut un 24,43% durant el darrer any. Ho ha afirmat aquest divendres durant la inauguració del nou any judicial el fiscal general, Alfons Alberca, qui ha puntualitzat que les infraccions que han sofert una reducció més accentuada han estat les relatives a la introducció d'estupefaents pels límits fronterers, tals com l'haixix, el cànnabis i la cocaïna. "La mateixa baixada que hi va haver l'any passat l'hem tingut altre cop en la mateixa proporció, per tant de 1.200 causes el curs passat ens hem situat a 600 causes menys, una reducció del 50%", ha matisat. Tanmateix, ha indicat que aquesta mena de delictes "no són les conductes més greus", tot ressaltant que les principals actuacions delictives han estat les relacionades contra el patrimoni, amb un 33,58%; contra les persones, un 23%, i les infraccions contra la salut pública, que han disminuït fins a un 14,45%.

Malgrat que les infraccions per furts segueixin destacant entre l'activitat delictiva al país durant l'exercici 2020-2021, ha manifestat que aquests han reduït considerablement respecte al curs anterior, al·legant que "amb totes les pistes tancades per a turistes a l'hivern han desaparegut les denúncies per pèrdues de passaport, esquís o casc i guants, entre altres". Així doncs, i de manera general, Alberca ha afirmat que la reducció de les infraccions es deu al manteniment de la pandèmia del coronavirus, per la qual en diverses èpoques de l'any "no hi ha hagut moviment a les fronteres" i, conseqüentment, ha reduït la delinqüència.

El fiscal general, Alfons Alberca, durant l'acte d'obertura del nou any judicial aquest divendres a la Seu de la Justícia.

En referència a l'activitat general desenvolupada, el representant del ministeri públic ha emès un total de 10.574 informes, 432 més que en l'exercici anterior, el que representa un augment global en el nombre d'informes d'un 4,26%. A més, ha incidit en el fet que tot i que el nombre de causes en curs i pendents és molt elevat, concretament en l'àmbit penal, el nombre de resolucions dictades en la resta de seccions han augmentat. Alberca també ha detallat que durant aquest exercici s'han iniciat un total de 3.840 causes penals enfront de les 4.993 del període judicial anterior, a través de les quals s'han perseguit 4.055 infraccions penals, mentre que en el període anterior en van ser 5.366.

També han disminuït un 23,09%, concretament 1.153, el nombre de causes penals incoades amb relació al curs passat, havent-se investigat 1.311 infraccions penals menys, que representen la davallada del 24,43% de la delinqüència mencionada anteriorment. En relació amb el tipus de procediments incoats, Alberca ha informat que 2.807 han estat diligències prèvies, de les quals 1.446 s'han iniciat contra persones desconegudes, el que ha provocat un sobreseïment de les actuacions; 163 sumaris per delictes majors, 740 per menors, 127 contravencions penals i tres procediments en matèria de jurisdicció de menors.

El representant del ministeri fiscal ha posat en relleu que durant el període judicial s'han obert dues causes per assassinat i una per homicidi, tot destacant que "feia deu anys, des del 2010, que no teníem un fenomen d'aquestes característiques i això és preocupant". Per aquests dos informes ha augmentat, conseqüentment, la criminalitat dels delictes contra les persones. Per cloure, ha apuntat que s'ha produït una reducció de les causes seguides per conductes delictives contra la societat, havent augmentat la importància dels delictes seguits per conductes imprudents, contra la seguretat viària i contra l'organització del Principat.

stats