Societat 04/09/2019

Un 4,8% dels adolescents afirmen haver patit assetjament

S'ha preguntat a més de 2.000 alumnes d'entre primer d'ESO i segon de batxillerat de centres catalans i andorrans

Efe
2 min
L'aplicació B-resol al telèfon mòbil d'un alumne de secundària. / T. N. (ANA)

BarcelonaUn 4,8% dels alumnes d'ESO i Batxillerat afirmen haver estat víctimes d'assetjament escolar i un 1,3% de ciberassetjament, durant l'últim curs acadèmic, segons una enquesta presentada per l'empresa BCN Resol aquest dimecres a Barcelona. L'enquesta, duta a terme a través de l'app B-resol al juny d'aquest any, ha preguntat a 2.224 alumnes, d'entre primer d'ESO i segon de batxillerat, sobre conflictes en l'àmbit escolar en 16 centres educatius, 15 a Catalunya i 1 a Andorra.

L'app de B-resol és una eina que permet als adolescents alertar, de forma anònima i segura, sobre problemes que els afecten a ells o als seus companys. El cofundador i dirigent de B-resol, Josep Fígols, ha explicat que "aquests percentatges equivalen a que 1 alumne per classe creu haver patit assetjament en el curs passat i que, 1 alumne per cada 4 classes, ha patit de ciberassetjament".

El baròmetre pregunta no només per l'últim curs, sinó també, per tota l'etapa escolar de l'alumne, demostrant que 1 de cada 5 alumnes d'ESO i Batxillerat afirmen haver estat víctimes de l'assetjament en un moment de la seva vida. Els resultats llancen que un 16,9% dels alumnes asseguren haver patit assetjament i un 2,4% de ciberassetjament.

L'informe ha assenyalat que un 4% dels alumnes asseguren que han patit violència de gènere i el 2,6% haver estat víctimes d'assetjament sexual, per la qual cosa el cofundador de B-resol ha exclamat que "cal disposar de protocols de prevenció i col·locar en mans dels adolescents eines com B-resol perquè puguin demanar ajuda de seguida".

L'anàlisi ha provat que més del 97% dels joves tenen coneixement del que és l'assetjament i, per tant, "aquestes dades demostren que els centres estan duent a terme la seva tasca de divulgació i prevenció, la qual cosa afavoreix al fet que els alumnes siguin conscients i, en cas de conflicte, ho comuniquin", ha afirmat Fígols.

stats