Societat 21/07/2015

La pluja desborda el torrent d'Aixirivall i obliga a tallar la carretera de la Rabassa

L'aigua ha arrossegat pedres i troncs des de l'aparcament de les escoles fins a la plaça Laurèdia

G.ll.t.
2 min
L'esllavissada de Sant Julià de Lòria

Sant Julià de LòriaLa crescuda sobtada del torrent d'Aixirivall degut a la forta pluja caiguda en poca estona a primera hora de la tarda ha provocat una espectacular esllavissada d'aigua, fang, pedres i troncs, aquest dimarts a Sant Julià de Lòria. Al voltant de les 16 hores els Bombers han rebut el primer avís i s'han desplaçat fins a la zona.

Com a conseqüència de l'esllavissada ha calgut tallar unes hores la carretera de la Rabassa entre l'aparcament de les escoles i la plaça Laurèdia. De fet, l'aigua i tots els materials arrossegats han arribat fins a la mateixa plaça Laurèdia, generant escenes de tensió entre alguns automobilistes que volien treure el seu vehicle de la zona abans que se l'endués l'esllavissada. Posteriorment s'ha habilitat un pas alternatiu, tot i que a la una de la matinada caldrà tallar del tot la carretera per seguir amb les tasques de neteja. Tot plegat, també ha provocat importants retencions a la CG1.

Tal com ha explicat a l'ARA Andorra el director de Protecció Civil, Francesc Areny, els fets s'han produït degut "a la gran quantitat d'aigua que ha caigut en poca estona entre la Peguera i Llumeneres". Això ha fet que el cabal del torrent d'Aixirivall pugés molt ràpidament, arrossegant pedres, terra i arbres.

Areny ha explicat que aquest fet ha provocat que algun pont es taponés i això ha acabat derivant en el desbordament, que s'ha produït uns 200 metres per sobre de la plaça Laurèdia. Des del Govern s'ha confirmat que la torrentada no ha provocat danys personals. El fet que la carretera hagi canalitzat bona part del desbordament pot haver ajudat a que les inundacions no siguin massa grans.

A banda dels Bombers, Areny ha explicat que fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat mitja dotzena de màquines i una desena de camions –tant del Comú com del Govern i d'empreses particulars-, amb l'objectiu de netejar la zona. Un cop el torrent ha tornat a la seva llera, els esforços s'han centrat en netejar la calçada i els ponts -per tal que l'aigua pugui circular- i habilitar un pas alternatiu per permetre la circulació cap als pobles d'Aixirivall, Auvinyà i Juberri. Pel que fa a la gent que hi havia a Naturlandia en el moment de la torrentada, tothom ha pogut sortir gràcies a aquest pas alternatiu, que s'ha fet en forma de combois.

Areny ha destacat que "queda molta feina per fer" ja que el fang que ha baixat "és molt líquid", i això alenteix les tasques de neteja. És per això que no ha volgut aventurar quantes hores caldran per deixar la carretera en bones condicions. Des del Govern, de fet, s'ha indicat que durant la nit caldrà seguir netejant la zona afectada, a la part més propera a Sant Julià de Lòria.

La torrentada, però també ha afectat la zona de la Peguera i ha tallat la CS-131. Aquesta via, segons ha confirmat el Govern, no es reobrirà fins d'aquí uns dies. L'accés a Naturlandia, doncs, només es podrà fer per la CS-130, la carretera de Juberri.

D'altra banda, a causa de la torrentada, s'han produït talls de subministrament intermitents d'aigua al quart d'Aixirivall i a la urbanització Costa de Nagol. En aquests indrets, l'aigua no serà potable fins a nou avís, i s'està treballant per restablir el servei el més ràpidament possible.

stats