Societat 26/10/2019

Descobrint els ODS

Ara la gent cal que demani i exigeixi accions al voltant d'aquests objectius, afirma Moles

M. P.
2 min
L'estand de FEDA a la Fira d'Andorra la Vella. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaActualment paraules com sostenibilitat, energies renovables, consum responsable o acció climàtica són termes que qualsevol ciutadà pot haver escoltat, però potser no tothom té clar que aquests són alguns dels disset elements que conformen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un seguit de mesures que els 193 estats de l'ONU s'han compromès a tirar endavant amb l'objectiu d'assolir-los tots el 2030. L'estand de FEDA a la Fira d'Andorra la Vella s'encarrega aquests dies d'enviar a la ciutadania un missatge de sostenibilitat, explicant que són els ODS i la importància de treballar-los tots plegats.

El director general de FEDA, Albert Moles, deia aquest divendres que la infraestructura muntada a la fira serveix perquè la gent entengui bé els ODS i, un cop fet aquest pas, "que demanin i exigeixin". És evident que la feina que han de dur a terme les empreses d'ara endavant ha d'anar lligada amb aquests objectius, ja que tenen molt "impacte sobre la gent", detallava. Encara que ara es comenci a fer més soroll sobre aquest tema, el cert és que durant els darrers anys ja s'han anat implementant accions i projectes dictats per les Nacions Unides i, en tractar-se d'elements que tenen a veure amb el sentit comú, "són més amens de comunicar".

Però, i la gent? Coneix realment què són els ODS? Diversos interessats que s'apropaven durant la inauguració de la fira a l'estand de FEDA asseguraven no saber què són els ODS en un primer moment, ja que aquesta paraula encara no està massa arrelada a la ciutadania, però un cop vist un vídeo explicatiu a la cúpula que FEDA ha dissenyat, asseguraven tenir coneixement d'algun d'ells, encara que no tots. "Alguns sí que em sonen, sobretot els que tenen a veure amb les persones com la fi de la pobresa i la fam", deia la Stephanie, una jove que apostava perquè tothom visités l'indret i així la gent "es torni més conscient de la situació que hi ha actualment". Les paraules de l'Èric anaven en la mateixa línia, ja que assegurava haver-ne sentit parlar d'alguns, tot i que hi ha d'altres "molt importants que no coneixia i que realment hem de conèixer".

Per la seva banda, alguns visitants d'edat més avançada argumentaven que els ODS "són els reptes que tenim per millorar el nostre planeta, és a dir, els objectius que tenim davant nostre", però els hi costava especificar-ne algun. Això sí, la coincidència entre tots ells és que l'acció de FEDA al llarg del cap de setmana contribueix de manera efectiva a què, a poc a poc, es vagi donant major visibilitat a un problema en el qual s'ha de començar a treballar a partir de ja, perquè si no és així, potser demà és massa tard.

stats