Societat 24/11/2022

Desnonament d'un inquilí encara que al·lega que els preus fan impossible trobar pis

La pròrroga dels lloguers no s'aplica quan el propietari cedeix l'habitatge a un familiar proper

ARA Andorra
2 min

Andorra la VellaUn home tenia llogat des del 2015 un habitatge a Andorra la Vella pel qual pagava 550 euros amb el pàrquing inclòs. El contracte acabava i el pis va ser venut a un altre propietari que va enviar cartes mesos abans que finalitzés el contracte per advertir a l’inquilí que havia de marxar ja que hi anava a viure la seva filla. El llogater no podia utilitzar “el dret a pròrroga forçosa (fixada actualment per llei) atès que es pretenia cedir l’ús de la unitat immobiliària arrendada a la filla de l’arrendador”.

Malgrat les nombroses cartes trameses, l’arrendatari va optar per una postura de passivitat i només va contestar el darrer correu electrònic que li va ser tramés indicant que l”a situació econòmica actual i la tensió concurrent en el mercat immobiliari, li impedia deixar el pis, acollint–se al seu dret a pròrroga automàtica per un any suplementari”.

D’altra banda insistia en que es trobava en una situació econòmica precària, i que encara que no residís en el pis d’autes, la seva família encara hi vivia, resultant impossible trobar altre habitatge d’arrendament en l’actualitat, sol·licitant una pròrroga per a poder trobar un pis adient per establir la seva família”.

La legislació que fixa la pròrroga dels lloguers de forma obligatòria estableix una excepció per als casos en què un cop el contracte de cinc anys ja ha expirat, el propietari el podrà recuperar sempre que sigui per ús d’un familiar directe. Concretament estableix que no serà d’aplicació la pròrroga obligatòria “quan la part arrendadora recuperi l’habitatge arrendat en finalitzar el contracte d’arrendament per expiració del termini pactat, per destinar-lo a l’ús propi o a favor de familiars de primer o segon grau de consanguinitat, adopció o afinitat “.

I respecte a la difícil situació econòmica que diu viure el llogater, el Tribunal Superior considera que s’ha de dirigir a Govern si vol rebre una ajuda, però no és un tema que hagi de solucionar el propietari del pis

stats