Societat 05/03/2019

Uns dies per celebrar la gastronomia francesa

Cinc restaurants del país se sumen al Goût de France, que reflexionen aquest any sobre la gastronomia responsable

M. F.
2 min
L'ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, amb un dels xefs que participen al Goû de France. / M. F.

Andorra la VellaEl Goût de France/Good France, una cita per celebrar la gastronomia francesa, arriba a la cinquena edició arreu del món amb 5.000 xefs i presència als cinc continents. Andorra s’hi torna a sumar per quart any, de la mà de l’ambaixada de França i la Unió Hotelera. Seran cinc restaurants, Abba Xalet Suites hotel, hotel Diana Parc, L’Isard, Can Manel i l’hotel Plaza els que se sumen a la iniciativa, incloent a la seva carta una picada d’ullet a la gastronomia del país veí del nord.

La cita té a Andorra una particular versió, ja que si arreu se celebra el 21 de març aquí s’allarga des del 9 al 21, esdevenint unes jornades gastronòmiques que donen a conèixer, també, la gastronomia del país als visitants. Per exemple Carles Flinch, de Can Manel, destaca que el menú que ha preparat vol commemorar, a més, la Copa del Món que coincideix amb aquells dies, i juga molt amb els aliments de proximitat per elaborar un àpat “afrancesat en honor a la setmana del Goût de France”. A través de la seva proposta, Flinch creu que es donarà a “conèixer als visitants plats de casa nostra, com el trinxat” i que es “maridarà” amb productes francesos com el marisc.

L’ambaixadora francesa, Jocelyne Caballero, ha destacat que la participació està consolidada i que formar part de la iniciativa aporta als restaurants “una visibilitat durant un període amb molta freqüentació turística”, per la qual cosa creu que és un “element dinamitzador”. Ha manifestat que la participació es manté estable en les diferents edicions i qüestionada sobre si els agradaria una major implicació, ha exposat que el que prioritzen és “treballar bé” amb els que hi prenen part. En el mateix sentit, la directora de la Unió Hotelera, Sarah-Jane Giménez, ha destacat que és “complicat” que hi hagi més participació tenint en compte que la celebració s’allarga durant més d'una setmana i a molts restaurants els és complicat fer aquesta coordinació en plena temporada d’hivern. Destaca, però, la satisfacció de col·laborar en aquesta proposta.

La Provença és la regió convidada a aquestes jornades arreu del món, amb la qual cosa molts restaurants faran un reconeixement a la seva cuina, com és el cas de l’Abba Xalet Suites, ja que no en va, el seu xef, Thierry Merle, és de Niça així que aquesta petjada es veurà en el menú que ha elaborat. L’altre eix de la proposta gastronòmica és la gastronomia i l’alimentació responsable. Una qüestió, ha destacat Caballero, amb la qual es vol fer reflexionar sobre qüestions com els embalatges inútils, el reciclatge o el malbaratament alimentari. Així doncs, seran uns dies per gaudir dels sabors de França i alhora reflexionar sobre l’impacte de les nostres accions sobre el planeta.

stats