La doctora Ribera-Cortada de l'hospital participa en un estudi contra el càncer

Ha estat possible gràcies a diverses vies de finançament, entre elles l'oferta per Crèdit Andorrà

La Dra. Immaculada Ribera-Cortada, metge especialista en Anatomia Patològica de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, ha participat en un estudi d'investigació sobre activació d'oncògens, que ha estat publicat per la prestigiosa revista Blood de la Societat Americana d'Hematologia, segons informa el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) en un comunicat.

Aquest estudi, que ha estat possible gràcies a diverses vies de finançament, entre elles l'oferta per Crèdit Andorrà, permet identificar un nou mecanisme d'activació d'oncògens que permet un diagnòstic més precís d'un dels limfomes més agressius en adults, el limfoma de cèl·lules del mantell.

El limfoma de cèl·lules del mantell és un tumor poc freqüent i incurable. És molt agressiu i resisteix amb facilitat els tractaments habituals, com són la quimioteràpia, la radioteràpia o la immunoteràpia. La principal característica d'aquest tipus de càncer és una alteració del cromosoma 11 que provoca la desregulació de la ciclina D1, una proteïna que ajuda a controlar la multiplicació cel·lular.

Gràcies a aquest estudi, els investigadors han pogut dissenyar noves eines per poder detectar aquests reordenaments amb sondes específiques que s'incorporen a les tècniques rutinàries de diagnòstic, permetent un correcte diagnòstic d'aquests casos. D'aquesta manera, els pacients podran passar a formar part dels assajos, ja que fins ara no complien els criteris per a ser sotmesos.