Societat 15/12/2018

El Dodge Fargo, sa i estalvi

El vehicle comença ara una segona etapa amb l'objectiu de poder apropar i explicar la història que té al darrere a tothom

M. M.
2 min
Així s'ha traslladat el Dodge Fargo aquest dissabte al matí. / A. T.

Andorra la VellaDiuen que és l'autocar més antic que es conserva al país, amb matrícula AND 0194, comprat el 1946 i abandonat darrere d'una tàpia en un solar de Fontaneda va ser redescobert a principis d'enguany per l'associació Velles Cases Andorranes. Després de gairebé un any de feina i camí, aquest dissabte al matí el vell autobús Dodge Fargo ha estat recuperat i traslladat a una nau perquè, com a mínim, no passi més temps a la intempèrie.

L'operació, que finalment ha estat sufragada amb els diners que ha recollit l'entitat, no ha patit cap contratemps, però han calgut prop d'unes tres hores en total per poder-lo trasllada amb èxit fins la nau d'Andorra la Vella. “Si no li haguéssim fet cas el seu destí haguera estat desballestar-lo”, ha explicat satisfet per com ha anat el trasllat el president de l'entitat que lluita per la conservació del patrimoni d'Andorra, Claude Benet. També apunta que un dels objectius principals era intentar que no passés cap més hivern a l'exterior i així conservar-lo en el millor estat possible.

Un cop guardat, ara l'associació continuarà fent camí per poder conservar-lo i donar-li una segona vida, sense encara tenir cap projecte del tot definit. Aquest cop, però, en comptes de transportar turistes amb la línia d’Andorra la Vella a l’Ospitalet i Acs-dels-Tèrmes, com feia a meitats del segle passat, la idea és que es pugui exposar per explicar la seva història a tothom. “Tenim els documents, uns fets i una història que el converteixen en una peça única”, reivindica Benet, que novament lamenta que l'actual ministra de Cultura s'hagi desentès per complet d'aquesta peça històrica.

Com que no té propietari, Velles Cases ha estat l'encarregada de batallar per poder assolir amb èxit el trasllat del vehicle. “És un exemple de com amb ganes, una mica de diners i empenta es poden salvaguardar peces del nostre patrimoni”, assenyala.

stats