Societat 15/04/2019

Dos nous terratrèmols amb menys de vuit hores de diferència

Aquesta matinada s'ha detectat un sisme de magnitud 2,3 i diumenge a la tarda un de 2,6, tots dos amb epicentre a l'Alt Urgell

C. G.
2 min
L'epicentre del terratrèmol percebut aquesta matinada. / ICGC

Andorra la VellaL'alt Urgell ha estat epicentre de dos nous terratrèmols en un marge de menys de vuit hores de diferència, segons ha informat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). El primer es va registrar aquest diumenge a les 18.34 hores, amb epicentre al peu de la serra del Cadí, dins del municipi de Josa i Tuixent. La magnitud va ser de 2,6 a l'escala de Richter i la profunditat d'un quilòmetre. Poques hores més tard, a les 2.10 hores de la matinada, l'ICGC n'ha registrat un altre, en aquest cas de 2,3 i de 5 quilòmetres de profunditat.

L'epicentre del terratrèmol percebut aquest diumenge a la tarda . / ICGC
L'epicentre del terratrèmol percebut aquesta matinada. / ICGC

Cap dels dos sismes ha causat danys materials o físics. De fet, el primer va ser "percebut sense danys a la zona epicentral", informa l'ICGC, i el segon no ha estat percebut. De totes maneres s'ha obert una enquesta perquè la gent de la zona informi si ha notat el moviment. Habitualment els terratrèmols es noten quan superen el llindar de 2,5 en l'escala de Richter.

L'estació sísmica de la Rabassa també ha notat els dos sismes, ha informat la investigadora del Cenma, Natàlia Gallego. Però la població del país no l'ha percebut, motiu pel qual no s'ha obert cap enquesta.

El terratrèmol detectat per l'estació de la Rabassa. / ICGC

Cal recordar que el 3 d'abril, a les 17.29 hores, ja va haver-hi un terratrèmol amb epicentre a l'Alt Urgell, en aquest cas de magnitud 4,2 i d'un quilòmetre de profunditat, el més important a Catalunya dels últims anys. L'epicentre es va situar a dos quilòmetres de Ribera d'Urgellet. El sisme va ser percebut a Andorra, tal com va confirmar el Cenma (Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra), així com a divuit localitats de Catalunya i a la província d'Osca.

De 191 persones que han respost a l'enquesta del Cenma, 142 (el 74% dels enquestats), diuen que el van notar. D'aquestes, 139 es trobaven dins d'un edifici quan va tenir lloc el sisme. Les parròquies de Sant Julià de Lòria i d'Andorra la Vella van ser les que més el van percebre (són les que més a prop de l'epicentre estan).

Resultats de l'enquesta sísmica a Andorra. / CENMA

Pel que fa a danys materials (físics no n'hi va haver), quatre persones asseguren que van observar fissures en revestiments, mentre que una informa que va observar la caiguda de petits trossos de revestiment.

Aquest sisme principal va anar acompanyat de nombroses rèpliques, més de 60, informa el Cenma, i la més important va ser el mateix dia 3 d'abril, només 7 minuts després.

Tot i les rèpliques, i els dos registrats les darreres d'hores, són situacions que entren "dins la normalitat", ha assegurat Gallego. Són "petites crisis sísmiques" que es poden donar cada 2-3 anys, i més tenint en compte que ens trobem en una zona "d'activitat moderada", ha informat.

stats