Societat 17/05/2019

Eden Springs reclama 3 milions d'euros al Govern i la Massana per la contaminació d'Arinsal

La corporació defensa que la culpabilitat recau en l'empresa i que les obres del pou afectat no tenien els permisos necessaris

Clara Garnica
1 min
La planta de la font d’Arinsal, on s’ha localitzat el brot, el dia que es va inaugurar, el novembre del 2013.

La MassanaEden Springs reclama tres milions d'euros en concepte de despeses, danys i perjudicis per la contaminació de la Font d'Arinsal, que va afectar més de 2.000 persones a Catalunya l'abril del 2016. Així ho ha confirmat aquest divendres el cònsol major de la Massana, David Baró, que és part afectada ja que la demanda judicial feta per l'empresa que va subministrar l'aigua contaminada és contra el comú de la Massana. Però hi ha una segona demanda, ha revelat Baró, en aquest cas contra el Govern d'Andorra. A totes dues parts Eden Springs els reclama la mateixa quantia.

El cònsol de la Massana ha recordat que Eden Springs va presentar recurs administratiu tant al Govern com a la corporació, i aquests van ser desestimats perquè "va quedar demostrat que el pou" que captava l'aigua del subsòl "tenia deficiències". És a dir, ha defensat Baró, que no és responsabilitat comunal que s'acabés contaminant l'aigua. Però, és clar, "l'empresa ha tancat" i Eden Springs "mira si pot trobar una solució, juga les seves cartes", ha plantejat.

Davant d'aquesta demanda, la defensa del comú al·legarà també que el pou es va construir sense permís, ha avançat Baró i, de fet, la corporació ja va obrir un expedient a l'empresa en aquest sentit. El projecte d'obres del pou no s'havia autoritzat i, per tant, "no s'hauria d'haver fet".

També al·legaran com a defensa l'informe fet per l'empresa francesa Antea Group, que va deixar clar que el sistema de captació presentava diversos problemes i deficiències.

Baró ha augurat que, finalment, totes dues demandes, la que va contra el Govern i la que va contra el comú, "s'agruparan com a un únic dossier".

stats