Societat 18/08/2019

El 25% dels edificis públics ja compten amb una auditoria energètica

D'acord amb la Litecc, totes les infraestructures hauran d'haver encomanat els estudis abans del 2022

T. Navarro
2 min
Una professora imparteix classe en una de les aules de la Universitat d'Andorra. / Arxiu ANA

Andorra la VellaGran part dels centres educatius, que són els que representen "el gruix més gran de consum" i que "sempre s'han considerat prioritaris per millorar el confort i a la vegada sensibilitzar els alumnes", ja compten amb una auditoria per determinar l'eficiència energètica global de l'equipament. Segons ha informat el Govern a l'ARA Andorra, els estudis ja s'han dut a terme en el 25% dels edificis calefactats per gasoil i gestionats per l'administració, tal com s'estipula a la Llei d'Impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), aprovada l'any passat. L'article 42 del text especifica que, entenent que l'administració pública ha de seguir "un rol exemplar", totes les infraestructures han de comptar amb els estudis abans de l'any 2022 "per assolir els requisits d'eficiència energètica en l'edificació".

A part de l'obligatorietat de disposar d'un "manual intern d'ús energèticament eficient de les instal·lacions", la llei apunta que s'han de "substituir els seus equips de producció d'energia, quan arribin al final de la vida útil, per equips d'alta eficiència energètica amb prioritats d'aquells que utilitzin energia de font renovable", així com "incrementar la sensibilització de la societat civil, de les organitzacions privades i de les autoritats públiques respecte del valor del model energètic, el seu paper i la seva transformació". Com que la Litecc parla del concepte administració pública, des del Govern afirmen que "les obligacions s'estenen a l'administració comunal, que haurà de fer les mateixes actuacions".

Una de les institucions que ha demanat l'auditoria energètica és la Universitat d'Andorra (Ud'A), en una iniciativa que també s'emmarca en el seu Model estratègic 2018-2022, concretament en un dels quatre eixos estratègics fixats, per treballar activament en l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Tal com s'estableix en el plec de bases del concurs públic per dur a terme l'auditoria, l'abast dels treballs és per a tot el conjunt de l'edifici, incloent-hi "les instal·lacions de climatització, calefacció, enllumenat o les característiques constructives", entre altres, així com els seus usuaris "i les condicions d'ús que en fan de l'edifici".

L'equip tècnic que resulti guanyador del concurs públic haurà de fer una visita a l'edifici amb les persones responsables de la universitat i del manteniment de l'edifici. Una visita que servirà per complementar les dades que facilita el centre i completar la informació de "consums energètics, els equips i sistemes d'instal·lació", com també "els usos i hàbits de consum dels usuaris". En l'estudi, que haurà de tenir en compte que és durant el curs acadèmic quan hi ha un funcionament més representatiu de l'edifici, s'hauran d'inspeccionar les façanes, obertures i cobertes o les instal·lacions de calefacció, ventilació i refrigeració. També l'anàlisi de les xarxes elèctriques, del mesurament de les temperatures o les condicions d'il·luminació, entre d'altres.

stats