Societat 27/08/2019

Empleats públics van cobrar remuneracions il·legals de la FAF

El PS demanaria la dimissió de Chato si veu indicis de delicte

Ara Andorra
3 min
El cap de llista a Andorra la Vella pels Liberals d'Andorra, Salustià Chato, presenta les seves propostes en matèria d'infraestructures./N.M.

Andorra la VellaL'actual secretari d'Estat d'Economia, Salustià Chato, hauria rebut fins a 16.000 euros provinents de remuneracions per part de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) quan va ocupar el càrrec de director del departament de pressupost del Govern. Així es detalla en l'informe policial de l'operació Cautxú, que investiga possibles delictes financers i econòmics relacionats amb partides econòmiques de la UEFA i la FIFA, i al qual ha tingut accés aquest dimarts El Periòdic. El rotatiu assenyala que diversos empleats públics haurien percebut remuneracions quan per la seva condició de funcionaris no ho podien fer, com és el cas del personal que treballa en el Cos de Policia, el de duanes, el d'ordenament territorial, a Andorra Telecom, treballadors de comuns i professors.

Així, segons indica la policia, "per la seva condició de funcionaris no poden percebre altres retribucions" i "el fet que els empleats públics hagin percebut remuneracions no declarades a la CASS també posa al descobert que els interessants presumptament haurien defraudat a l'agència tributària ocultant aquestes rendes de més obtingudes dels pagaments de la FAF". Per tant, en l'informe es manifesta que "per la seva posició dins de l'administració i coneixedores de l'obligació de declarar a la CASS i a l'agència tributària han preferit ocultar els citats pagaments".

En aquest sentit, Chato hauria rebut 34 xecs que superen els 3.700 euros cada un des del 2015 fins al 2018, obtenint una quantitat total de 16.002,27 euros. "Coneixem que és un empleat públic i ha ocupat el càrrec de director del departament del pressupost del Govern. La llei de Funció Pública aprovada el 15 de desembre del 2000, prohibeix al seu article 61 l'exercici d'altres activitats professionals diferents de les de la seva condició de funcionari". "És sabut per aquesta unitat que la relació del Sr. Chato amb la FAF rau a prestar els seus serveis tant que àrbitre i també exerciria funcions de delegat" es destaca en l'informe, i reiteren que l'exemple de l'actual secretari d'Estat "el trobem en el llarg de l'estudi dels moviments bancaris amb altres persones en la mateixa situació, que per llur condició d'empleats públics, se'ls paga mitjançant xec per evitar desvelar altres activitats que els podrien comprometre atesa la prohibició del text normatiu de la llei de Funció Pública".

L'estudi dels beneficiaris dels xecs nominatius també mostra com diversos empleats de la federació haurien rebut pagues extraordinàries a mitjans i finals d'any que no haurien cotitzat a la CASS i tampoc retingut l'IRPF. En aquest sentit, l'informe determina que "el càlcul de les cotitzacions a la CASS d'acord amb els imports de les nòmines, denotem com només s'han cotitzat les nòmines d'empleats quins imports han estat abonats per les citades transferències" i "la resta de pagaments per xecs a empleats en conceptes diversos de pagues extraordinàries i per altres conceptes; a jugadors, àrbitres i altres persones col·laboradores no han estat cotitzades a la CASS i tampoc s'han retingut els imports corresponents sobre l'IRPF".

L'informe també revela que José García, actualment en presó preventiva, percebia una pensió quan es va jubilar de 813 euros. Així, "s'objectiva des de la data de jubilació de proliferació de cobraments per xec nominatius i al portador que només s'explicarien pel fet d'haver-se adjudicat al tresorer un salari encobert que no es cotitzaria a la seguretat social i que li permetria obtenir una entrada de fons". "Creiem que hauria utilitzat els seus fills per anar a cobrar per finestreta xecs al portador amb càrrec al compte de la FAF i així no aixecar sospites dels caixers de l'entitat bancària" s'indica, i remarca que "s'evidencia una desviació important de fons a favor de membres de la junta directiva actual, sobretot amb càrrecs per emissió de xecs, objectivant-se com la gran majoria d'ells són emesos al portador cobrats per finestreta".

També es detalla que "pren importància l'estudi dels moviments bancaris de tots els comptes titularitat de la FAF, puix és l'ens perjudicat i objecte d'un presumpte espoli per part de les persones que tenen l'autoritat de vetllar per la bona administració dels fons rebuts de les subvencions de la UEFA i la FIFA".

Per la seva banda Josep Maria Cabanes, membre de la candidatura de Carles Riba que aspira a presidir la FAF, ha estat molt caut en conèixer la notícia dient que “abans de pronunciar-nos sobre el que ha sortit publicat sobre Chato, cal que ho faci la justícia per aclarir si és correcte o no la seva actuació”.

Quant al PS, la consellera general Susanna Vela, ha indicat en declaracions a aquest mitjà que tant el grup parlamentari del qual forma part com la formació política ha de verificar si Chato podia dur a terme aquesta activitat de forma remunerada i, en cas negatiu, "no podria ser secretari d'Estat". Tot i això, Vela vol esperar a saber si realment s'ha comès un delicte i, per tant, "esperem que el Govern faci la seva feina", ja que "és el que els hi toca".

stats