Societat 20/02/2020

Encamp aposta per un consum responsable d'alcohol durant el Carnaval

El Ball de l'Ossa, festa declarada Patrimoni Cultural Immaterial, serà el dilluns a les 4 de la tarda

Agència Ana
3 min
Imatge d'una de les activitats del Carnaval de l'any passat, el Ball de l'Ossa. / COMÚ ENCAMP

EncampEl Punt dʼInformació Juvenil dʼEncamp ha organitzat un taller de dispensació responsable d'alcohol i de reducció de riscos destinat als membres de la comissió de festes dʼEncamp i als monitors del departament de Joventut que treballen amb adolescents. Impartit per Energy Control, el taller s'ha portat a terme abans que comencin les festes de Carnaval a la parròquia i ha estat destinat, sobretot, a totes les persones que treballen, o que durant aquest període de temps treballaran, en alguna barra de bar dispensant alcohol. La intenció del comú d'Encamp és dotar a totes les persones que han format part de la formació, dʼhabilitats que els permetin fer front a certes pressions o actituds en lʼexercici de la seva activitat, a través dʼestratègies necessàries per dispensar alcohol de manera responsable i eficient, tal com han informat des del comú.

Sàtira i bon humor

Precisament, del 22 al 26 de febrer torna el Carnaval dʼEncamp, una de les festes més tradicionals de la parròquia, que se celebra de forma ininterrompuda des de la dècada dels 50. Com marca la tradició, el Carnaval començarà el proper dissabte 22 amb la penjada del Carnestoltes al migdia, seguit de la ballada de lʼEsbart Sant Romà. La desfilada de carrosses i lʼespectacle infantil centraran la tarda del primer dia, que finalitzarà a la nit amb un ball i discomòbil. El diumenge 23, la comissió de festes convida a "llevar-se ben dʼhora" amb la despertada general, que donarà peu a la matança del porc, que és dʼon sortiran les botifarres que es menjarà el poble després de la tradicional representació del Judici dels contrabandistes, que es portarà a terme a les quatre de la tarda, a la plaça dels Arínsols. A continuació hi haurà un espectacle infantil amb el seu concurs de disfresses, un ball de tarda i la celebració continuarà a partir de les onze de la nit amb la festa dels anys 80 i 90, el concurs de disfresses dʼadults i lʼactuació d'Space Elephants i DJ Moncho.

El dilluns 24, des d'Encamp recomanen que "toca descansar i recuperar forces fins a les quatre de la tarda", moment en què se celebra el Ball de lʼOssa, festa declarada Patrimoni Cultural Immaterial dʼAndorra, i que dona pas al repartiment dʼallioli i a lʼespectacle infantil. A la nit, la festa de nou continuarà amb un ball, la fluor party i la tradicional confitada.

El dimarts 25 és el dia que tocarà despenjar a Sa Majestat Carnestoltes, i després del ball de nit, l'Operació Carnestoltes. Enguany comptarà amb la col·laboració de Cristina Medina, actriu que interpreta el paper de Nines a la sèrie ʻLa que se avecinaʼ. La festa acabarà amb una discomòbil.

El darrer dia del Carnaval dʼEncamp, dimecres 26 de febrer, finalitzarà amb la sardinada popular i la llegida de les darreres voluntats de Sa Majestat Carnestoltes, que enguany tindrà com a cloenda el castell de focs de La Pirotècnia. El Pas de la Casa agafarà el relleu al Carnaval dʼEncamp del 28 de febrer a lʼ1 de març.

Rua de les escoles

Les escoles de la parròquia també se sumen als actes de Carnaval. Dʼaquesta manera, el divendres 21 de febrer, els centres escolars dʼEncamp realitzaran la tradicional rua, que començarà cap a les deu del matí i que recorrerà els diferents carrers de la vila, concentrant-se en un primer moment a la plaça dels Arínsols, i que finalitzarà al parc del Prat Gran, amb un esmorzar ofert per comú dʼEncamp.

De la mateixa manera, els escolars del Pas de la Casa faran la desfilada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, amenitzada per una batucada, que sortirà a les onze del matí de les escoles i arribarà al carrer Sant Jordi, on enguany, i com a novetat, es procedirà a la penjada de Sa Majestat Carnestoltes. Tot seguit sʼoferirà un esmorzar als infants.

stats