Societat 01/03/2022

Encariment de les tarifes per accedir a les residències sociosanitàries

El preu que hauran d'assumir els nous usuaris fregaran els 1.500 euros

ANA
2 min
La secretària d'Estat d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, i la cap d'Àrea de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut, Carme Pallarés, durant la roda de premsa d'aquest dimarts.

Andorra la VellaLa secretària d'Estat d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, i la cap d'Àrea de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut, Carme Pallarés, han presentat aquest dimarts el reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones grans en situació de dependència i persones amb discapacitat majors de 65 anys.

L'objectiu del text és actualitzar els preus públics i el cost de referència als centres sociosanitaris públics del país d'acord amb el nou model d'atenció centrat en les persones, especialment en l'atenció a la fragilitat i en l'ajuda a la dependència.

Així doncs, la nova tarifa, que s'aplicarà a partir d'aquest dimecres i que no afectarà els residents actuals sinó als de nova incorporació, inclou els serveis prestats, així com la planificació i organització de l'assistència sanitària, social i sociosanitària i es fixa en funció del grau de dependència (GDA) i el nivell de comorbiditat. Fins ara, l'usuari havia d'abonar el cost hoteler de la tarifa (780 euros) i el 10% del cost sanitari, mentre que la resta era assumit pel Govern.

Amb aquest nou reglament, per tant, el preu que haurà de pagar l'usuari pel mòdul hoteler serà de 926,30 euros. A més, amb la incorporació de la classificació per grau de dependència, la persona també haurà d'assumir el pagament d'entre 500 i 600 euros més.

Segons ha defensat Milà, la finalitat és adequar les tarifes dels centres sociosanitaris al cost de l'atenció proveïda en funció de les necessitats de cada persona resident i també ajustar les tarifes al cost real de cada mòdul. En concret, en la conformació dels preus públic es distingeix entre les despeses corresponents als serveis sanitaris, l'atenció personal a l'autonomia (APA), i la manutenció i l'hostaleria (MH).

stats