Societat 02/03/2018

Ensurt al Tarter per una petita allau sense ferits

Un snowboarder ha provocat l'esllavissada mentre practicava fora-pistes

Ana
2 min
La zona de l'esllavissada on pisters i bombers han treballat per descartar cap víctima / ANA

Andorra la VellaUn snowboarder que estava fent fora-pista en una canal sota el telecadira de la Llosada del Tarter ha provocat aquest divendres al migdia una petita allau que, tot i que no ha arribat a la pista, ha arrossegat cap a fora dos esquiadors que també practicaven fora-pista, però tots tres han resultat il·lesos. Un passatger del telecadira ha donat l'avís als bombers poc abans de les 12 del migdia, i aquests han activat el dispositiu d'allaus i s'han desplaçat a la zona amb efectius del Grup de Rescat de Muntanya i de l'equip caní per descartar que hi hagués atrapats. Finalment, tal com ha destacat el director tècnic de Grandvalira-Ensisa, Enric Barbier, tot ha quedat en un ensurt, i ha assegurat que s'ha produït un gran desplegament de mitjans a causa de la sensibilitat que hi ha en aquest tipus de successos per l'allau mortal d'aquest mateix dijous a Arcalís.

Els bombers han informat a l'ANA que inicialment s'ha rebut l'avís de dos possibles atrapats, de manera que s'han desplaçat immediatament fins al lloc dels fets en helicòpter amb efectius del GRM i de l'equip caní. Juntament amb els pisters de l'estació, han fet el sondatge de tota la zona per descartar possibles víctimes. Els treballs han finalitzat poc abans de les 15 hores, després de donar per assegurada la zona.

Tant el surfista que ha provocat l'allau, que ha pogut sortir-ne pel seu compte, com els dos esquiadors que també s'han vist afectats per l'esllavissada han sortit il·lesos del succés.

Els fets han tingut lloc molt a prop del Tossal de la Llosada del sector del Tarter de Grandvalira, en una zona fora-pista que transcorre per sota del telecadira que condueix a aquest cim. La pista més pròxima a l'indret és la vermella Llop, però la llengua de neu que s'ha desprès s'ha quedat a uns deu metres del seu traçat.

Vista de l'esllavissada des de la pista.  / ENSISA

El director tècnic de Grandvalira-Ensisa, Enric Barbier, ha explicat a l'ANA que aquest dijous es van fer diversos tirs d'allaus per assegurar el domini esquiable després de la darrera nevada i la posterior pujada de temperatures, i que tots van donar positiu. En canvi, els tirs d'aquest divendres no han fet desencadenar més neu. Tot i això, Barbier ha recordat que el risc fora-pista sempre existeix. De fet, els bombers recorden que el risc d'allaus es troba situat en 4 sobre 5 però que podria augmentar en les pròximes hores. Per aquest motiu, desaconsellen fer sortides a la muntanya i, si es va a esquiar, demanen no sortir de les pistes senyalitzades.

stats