Societat 15/11/2018

Escaldes-Engordany dissol la mútua dels agents de circulació

El TC rebutja l'últim intent del comú per evitar aquest dràstic acord

J. R. B.
3 min
Un agent de circulació escaldenc. / ARXIU ANA

Escaldes-EngordanyLa junta de govern del comú d'Escaldes-Engordany decidirà dilluns vinent la dissolució de la controvertida mútua dels agents de circulació, després que el TC va comunicar dilluns que desestima el darrer recurs de la corporació.

Segons han explicat fonts del comú, dilluns s'acordarà publicar un edicte per contractar una pòlissa d'assegurança per cobrir els accidents i les malalies laborals de tots els empleats, no només els urbans. Alhora la corporació tornarà els diners que els treballadors van pagar a la mútua.

El Tribunal Constitucional no ha admès el recurs d’empara de la corporació que, per segona vegada, demanva salvar la mútua.

El comú d'Escaldes-Engordany va traslladar al juny la sentència de la mútua dels agents de circulació al Tribunal Constitucional (TC). Trini Marín va explicar que van rebre la resposta del Tribunal Superior (TS) i que, tal com s'esperava, es manté en el posicionament de suspendre cautelarment l'execució de la sentència 48-2018, de 24 de maig, que obligava a anul·lar la mútua dels agents escaldencs.

La cònsol major va voler recordar que, malgrat que des d'Escaldes-Engordany sempre hagin aplicat correctament l'article de la llei (el 36), que diu que pot ser el comú qui ho subvencioni o bé crear la mútua, se'ls obliga a eliminar-la sense que es parli de modificar l'article en qüestió ni buscar la manera de solucionar-ho.

Pel que fa a la carta que el comú d'Escaldes-Engordany va fer arribar al Consell General, per tal que sigui ell el que decideixi si s'ha de modificar la llei dels agents de circulació (del 2005), arran de la sentència del TS que anul·lava la mútua dels integrants del cos escaldenc i assenyalava que l'article 36 del text legal pot ser inconstitucional, no han rebut resposta.

Sobre la tasca de la persona externa que es va incorporar al cos fa un parell de mesos, per tal d'acabar amb els conflictes que enfrontaven els treballadors amb els seus superiors, assegurant que rebien coaccions i amenaces per part dels caps, Trini Marín va manifestar que tot està més calmat, després que el 'mediador' hagi parlat amb la quarantena d'agents de circulació.

El juny passat el comú d'Escaldes-Engordany va formular un incident de nul·litat d'actuacions contra la sentència 47 i 48-2018 de 24 de maig del Tribunal Superior de Justícia (TS), que estimava, a tenor de la sentència de 20 de desembre del 2016 del Tribunal Constitucional, el recurs d'apel·lació dels agents de circulació obligant a la corporació a anul·lar la mútua creada per donar cobertura complementària en els casos de baixes per accidents laborals o malalties professionals, el TS va acordar suspendre cautelarment l'execució de la sentència.

En l'escrit, el TS acordava en un article únic "suspendre cautelarment l'execució de la sentència núm. 48-2018, de 24 de maig, fins que es resolgui l'incident de nul·litat d'actuacions formulat contra la mateixa per part de la representació processal del comú d'Escaldes-Engordany".

En l'incident de nul·litat, plantejat pel comú d'Escaldes-Engordany, s'argumentava, entre d'altres, que mentre transcorria el procés de contractació pública d'una pòlissa d'assegurança era necessari continuar efectuant les retencions previstes a l'Ordinació de la mútua per tal de garantir als mateixos agents de circulació el manteniment i la continuïtat de l'assegurança complementària. En aquest sentit, el Superior exposava que "és evident que l'execució immediata d'aquesta sentència podria comportar uns perjudicis desmesurats i de difícil reparació per a la corporació comunal atès que s'haurà procedit a la dissolució de la mútua abans d'adoptar una decisió definitiva sobre la seva procedència, motiu pel qual s'havia de donar lloc a la suspensió cautelar de l'efectivitat de la sentència 47 i 48-2018 de 24 de maig, fins a la resolució d'aquest procés incidental de nul·litat d'actuacions”.

Ara la mútua ha arribat al seu destí final: la desaparició.

stats