Societat 12/03/2019

Escaldes-Engordany, el lloc més car per comprar un habitatge a Andorra

El preu del metre quadrat en aquella parròquia se situa en 9.355 euros

Ara Andorra
2 min
Interior d'un habitatge que ven Engel&Völkers. / ENGEL&VÖLKERS

Andorra la VellaEscaldes-Engordany és la parròquia més cara per adquirir un habitatge a Andorra. L'Informe de Mercat 2018-19 elaborat per la immobiliària d'alt standing Engel & Völkers situa el preu màxim d'aquesta parròquia en els 9.355 euros al metre quadrat que concentren les dues zones més exclusives del país: l'avinguda Carlemany, amb un preu mitjà de 6.000 euros al metre quadrat, seguida de Can Diumenge, amb un cost mitjà de 5.500 euros al metre quadrat. Ja a més distància i a Andorra la Vella hi ha l'avinguda Meritxell, que arriba a un preu de 5.000 euros al metre quadrat.

La tipologia de l'habitatge estrella a Andorra, segons Engel & Völkers, compta amb 165 m2 distribuïts en quatre habitacions, tres cambres de bany, dues places de garatge, terrassa de 30 m2 i traster i amb energia geotèrmica. Mentre que els àtics amb terrassa, les cases unifamiliars de 200 a 350 m2 i els apartaments amb superfícies entre 100 i 180 m2 a cotes altes, són les propietats més demanades.

El gràfic amb els preus per metre quadrat. / ENGEL & VÖLKERS

El 70% de les operacions de compra d'habitatges a Andorra les signen ciutadans d'altres països. Entre els estrangers que més propietats adquireixen al Principat hi ha els espanyols i els anglesos. Els primers signen el 30% de les operacions i busquen apartaments com a segona residència, a prop de les pistes d'esquí, que disposin d'una a tres habitacions i amb un preu que oscil·la entre els 250.000 i els 400.000 euros. Per la seva banda, els britànics fan igualment un 30% de les compres. Demanden cases i xalets situats en zones 'premium' amb un preu que pot variar entre els 500.000 i els 1,5 milions d'euros. Els francesos, que copen el 20% de la demanda, sol·liciten xalets adossats amb una mida i amb un cost que oscil·la entre els 500.000 euros i el milió d'euros.

Pel que fa al lloguer, l'habitatge unifamiliar entre 150 i 250 m2, amb quatre habitacions, tres banys i amb un cost mitjà de 3.500 euros al mes és la propietat més sol·licitada, segons Engel & Völkers. El temps mitjà que triga una propietat a ser arrendada és de tres a quatre setmanes, mentre que la durada dels contractes arriba als cinc anys.

La zona més cara per llogar un habitatge a Andorra varia en funció de la temporada. Andorra la Vella arriba al preu més elevat amb preus mitjans de 15 euros al metre quadrat i màxims que arriben als 22 euros al metre quadrat. Pel que fa a les tipologies més demandades pels llogaters destaquen els xalets i adossats amb un preu mitjà de 4.000 euros al mes, que són les més sol·licitades per famílies d'alt poder adquisitiu. Els àtics i dúplex entre 1.800 i 2.500 euros al mes són els preferits per 'youtubers', 'influencers' i professionals liberals.

Els pisos són llogats per famílies com a habitatge habitual i per emprenedors. El 70% de les persones que busquen una propietat per arrendar és estrangera, amb els espanyols al capdavant. A Canillo la propietat estrella d'obra nova és un habitatge situat al peu de les pistes d'esquí amb uns 337 m2, quatre habitacions, quatre cambres de bany, doble plaça de garatge, terrassa de 150 m2 amb un preu de poc més d'un milió d'euros. Per la seva banda, a la Massana es troben habitatges de 121 m2, tres habitacions, dos banys i doble plaça de garatge, amb un cost de 535.594 euros.

stats