"És normal que qui s’hagi cregut el relat del Govern sobre l'Acord estigui a favor"
Cerni Escalé adverteix que el relat dominant sobre els beneficis de l’acord demostra la falta de pluralitat informativa


Andorra la VellaEl president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha instat el Govern a garantir una campanya “neutral i informativa” sobre l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, i ha advertit que l’opinió pública podria estar condicionada per una visió esbiaixada del contingut real del pacte.
En declaracions posteriors a les afirmacions de Carles Naudi, líder de Ciutadans Compromesos, qui va vincular el suport a l’acord amb el grau d’informació de l’elector, Escalé ha replicat que "amb la informació que s’ha transmès fins ara, és normal que qui se l’hagi creguda pensi que està ben informat i estigui a favor".
Tot i això, ha deixat clar que caldria qüestionar si aquesta informació és realment completa, plural i objectiva.
Escalé també ha recordat que la majoria de la població andorrana continua mostrant-se contrària a l’acord, segons l'última enquesta d’Andorra Recerca i Innovació i la percepció recollida pel partit.
Crida al debat públic i a formats accessibles
El dirigent de Concòrdia ha reclamat al Govern que obri espais de debat públic, amb formats “àgils i amens”, on hi pugui haver intercanvi d’arguments entre les veus partidàries i crítiques de l’acord.
“Nosaltres sempre hi estarem disposats, o a organitzar-los si cal”, ha apuntat Escalé, tot defensant que la ciutadania té dret a conèixer els punts febles del pacte amb Brussel·les, i no només la versió optimista impulsada per les institucions governamentals.
Preocupació per la pèrdua de sobirania
Concòrdia ha mantingut des del principi una posició crítica amb el text negociat. El partit, que es defineix com a partidari d’una Andorra sobirana i justa, ha posat èmfasi en l’impacte del tractat sobre la capacitat de decisió comercial del país.
Escalé ha matisat en diverses ocasions que amb l’acord Andorra haurà d’adoptar automàticament les polítiques comercials de la UE. Tal com preveuen els articles 6.1 i 6.2 del Protocol Andorra.
“És un trasllat de sobirania, això no es pot maquillar. El debat ha de ser si aquest model ens convé o no, però no es pot negar allò que està escrit negre sobre blanc”, va insistir el líder de Concòrdia el mes passat a aquest diari.
Tot i reconèixer que Andorra ha de tenir en compte el seu entorn europeu, Escalé alerta que l’acord suposa una renúncia explícita a la capacitat negociadora pròpia, una qüestió de fons que preocupa sectors socials, empresarials i polítics que defensen una integració més acotada o alternativa.