Societat 25/02/2018

Escultures de neu d'alt nivell

El concurs al Pas de la Casa ha finalitzat amb 28 obres, al voltant de la temàtica dels refugiats

Ana
3 min
Part superior de l'escultura 'Naufràgil', d'Arnau Pérez i Patricia Muñoz, guanyadors de la menció popular i del segon premi de la categoria dels professionals. / L. M. (ANA)

El Pas de la CasaAmb la deliberació del jurat, aquest diumenge al migdia ha finalitzat una edició més del Concurs d'escultures de neu al Pas de la Casa, que enguany ha estat marcat per l'alt nivell de les construccions i la bona participació. El públic que s'hi ha acostat ha pogut veure fins a 28 obres, que durant tres dies han elaborat una cinquantena d'artistes, alguns professionals i d'altres estudiants. El coordinador de l'esdeveniment i cap de l'àrea de Museus i Tradicions del comú d'Encamp, Àlex Arnó, s'ha mostrat "molt satisfet" del resultat i ha destacat l'alt nivell dels tretze escultors professionals que han participat al concurs. Arnó ha dit que el jurat ho ha tingut realment difícil i que ha hagut d'afinar molt amb els detalls, la tècnica, el volum... seguint de manera molt acurada les bases del concurs. Pel que fa a la categoria dels estudiants, el coordinador del certamen ha comentat que han quedat sorpresos amb la qualitat d'algunes obres, tot i haver tingut un dia menys de treball que els professionals. A banda de l'èxit, Àlex Arnó ha reconegut que "m'agradaria que hi participés més gent del país".

El tema central del concurs d'enguany eren els refugiats. El primer premi de la categoria professional ha estat per l'obra 'Entre murs' de dos catalans, Ramon Masramon i Marc Sala, que era la tercera vegada que participaven al certamen del Pas de la Casa. "El primer premi té molt bon gust", ha reconegut Sala, que ha explicat que han volgut representar, de manera figurativa, els murs que empenyen els refugiats a marxar de la seva societat, els murs que els hi posa la societat que no els vol acollir i els murs dels camps de refugiats, que no deixen de ser una gàbia. Buscant l'angoixa d'aquests tres murs, els autors ho han acabat plasmant en una escultura que recorda molt a una presó, fugint de la figuració i anant a l'essència, amb uns acabats de risc que donen a la peça certa fragilitat, la que alhora tenen els refugiats.

En la categoria dels estudiants, el primer premi se l'han endut l'Aaron Pérez i l'Ondina Oliva per la seva obra 'Camí d'esperança'. Ha estat la seva tercera participació al concurs d'escultures i han dit que el premi els hi ha estat del tot "inesperat". Amb la seva peça han volgut representar una escena quotidiana dels refugiats: tres dones que marxen del seu país d'origen amb una maleta i els fills, i fan el pas d'un camí a un altre amb la il·lusió i l'esperança d'arribar a un lloc millor. Pérez i Oliva s'han mostrat molt contents amb el resultat i han assegurat que repetiran participació l'any vinent. El segon premi d'aquesta categoria ha estat per l'obra '1936' de Jaume Abad i Zaira Valera, mentre que els tercers classificats han estat Neus Masdeu i Alex Franquesa amb l'escultura 'Respira'.

La menció popular, que és el premi que atorguen els visitants amb els seus vots, ha estat per l'escultura 'Naufràgil' dels andorrans Arnau Pérez i Patricia Muñoz, que alhora també han aconseguit el segon premi de la categoria de professionals. Pérez s'ha mostrat molt satisfet dels guardons, tenint en compte l'elevat nivell dels participants i ha recordat que l'any passat també van rebre el premi popular. L'artista ha comentat que "sabem que hi ha un factor que convenç molt a la gent, que és la figuració", de manera que la gent pot identificar clarament les formes i el treball que s'ha fet. El tercer premi de la categoria dels professionals ha estat per Roger Vilanova i Roc Soler, amb l'escultura 'Paper mullat'.

Pel que fa a la menció que atorga el comú d'Encamp, aquesta ha estat per l'obra 'Otoño', de Pablo González i Noé Martínez. Precisament, la cònsol menor, Esther París, ha destacat el "nivell excepcional" de les escultures d'aquest any, remarcant l'entrega i el treball dels artistes. París també s'ha mostrat molt satisfeta amb l'afluència de públic que ha passat pel Pas de la Casa durant aquest cap de setmana, especialment el dissabte, apuntant que és un plus pels turistes. A més, la cònsol ha apuntat que des del comú tenen ganes de poder-ho mantenir any rere any.

Els artistes que han participat al certamen han conviscut plegats en una casa de colònies del Pas de la Casa durant tot el cap de setmana. Aquest diumenge al migdia, al final de l'entrega de premis, han volgut acabar amb la lectura d'un petit text que van redactar plegats, on han manifestat que "volem agrair l'oportunitat de poder expressar, per mitjà del nostre art, aquesta profunda i dura realitat del nostre món immediat i contemporani" i "pronunciar-nos perquè no voldríem ni desitgem que aquest esdeveniment es convertís en una banalització d'aquesta dramàtica realitat". Les obres són efímeres. S'acaba l'esdeveniment i l'endemà mateix es destrueixen. Ara bé, des de l'organització han assegurat que "si tenim neu i fred", l'edició 2019 del concurs d'escultures de neu està assegurada.

stats