Societat 23/04/2019

L'espiritualitat d'AINA emociona els assistents a la preestrena d''Entre muntanyes'

El documental sobre la casa de colònies i mossèn Ramon estarà als cinemes fins al proper 5 de maig i després té la voluntat de rodar pel món

M. Margalef
2 min
El director i productor executiu del documental, David Haro i Jaume Planella, i mossèn Ramón abans de la preestrena. / M. M.

Escaldes-EngordanyDesprés de gairebé tres anys de feina, amb un any de preparació i consolidació de la idea, tres mesos de rodatge, un any i tres mesos d'edició i muntatge, més de 130 hores de material enregistrat i 40 entrevistes fetes, el documental tribut a AINA i en especial a mossèn Ramon de Canillo ha vist la llum aquest dimarts.

La 'première' ha comptat amb la presència d'autoritats destacades i ha omplert una de les sales dels cinemes illa Carlemany i les emocions han aflorat abans, durant i després del visionat. “Mossèn Ramon, a part d'educar en valors, ha treballat l'espiritualitat de tots els que hem passat per les colònies i ha aconseguit que tothom tingui la capacitat de despertar una espiritualitat cap allà on sigui”, ha destacat el director del documental 'Entre muntanyes, arrels de l’arbre', David Haro.

Per la direcció, la figura del mossèn Ramon és un referent educatiu i l'objectiu del film era poder captar i reflectir totes les epopeies de la casa de colònies d'AINA així com destacar la importància de la seva figura. Uns elogis que el protagonista ha rebutjat de totes totes. “No és un homenatge a mossèn Ramon, és un homenatge a totes les persones que han cregut amb AINA, per això el docuemntal vull que sigui un gràcies a tothom que hi ha posat la seva pedra”, ha expressat mossèn Ramon.

Malgrat aquestes paraules, l'equip ha destacat que la peça audiovisual es converteix en un testimoni visual que quedarà per sempre i que aconsegueix recollir el que significa AINA per a totes les persones que hi han passat, les que hi són i el que pot representar per les que encara han d’arribar.

Més de 25.000 nens i 1.800 monitors han trepitjat AINA, hi han crescut i hi han forjat infantesa i joventut en els seus darrers 43 anys d'història. És per això que el documental no podia ser menys i havia de permetre la participació de tothom, per convertir-se, igual que les colònies, en “un projecte de país”. Per això, darrere del projecte hi ha hagut moltes mans i molta energia abocada, la participació de tots els comuns, el Govern d’Andorra així com un seguit de donacions privades “tant econòmiques com en recursos materials i personals, sense els quals aquest projecte no hauria pogut sortir endavant”, ha destacat Jaume Planella, productor executiu. S'han necessitat prop de 150.000 euros per fer-lo realitat i s'han aconseguit tots de la implicació directe o indirecte de la gent.

Després de la preestrena, el documental estarà obert a tot el públic a partir d'aquest dijous i seguirà a la cartellera fins al proper 5 de maig, amb una projecció diària, exceptuant els divendres. Quan acabin les dues setmanes en cartellera, l’objectiu de l’equip és aspirar a entrar a diversos festivals de cinema arreu d’Europa i algun del centre i sud del continent americà. Les diverses procedències de l’equip –Mèxic, Portugal, Itàlia, Alemanya i Espanya– faciliten aquest objectiu, que acabaria portant la història d’una petita comunitat andorrana a molts països diferents.

Un cop ‘Entre muntanyes’ hagi acabat la gira de presentació als cinemes i a la televisió, el document gràfic només donarà beneficis econòmics a AINA. El documental es va gravar durant l'estiu de 2017 a la casa de colònies d’AINA. Al rodatge hi van participar una trentena de persones, sense comptar el suport logístic que es donava des d’AINA.

stats