Societat 05/11/2019

Espot: “Una part de la població passa dificultats”

També assegura que les dades del departament d’Estadística sobre el risc de pobresa s’han de contextualitzar

A.s.
3 min
/A.S.

SoldeuEl cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que no es poden congratular del fet que hi hagi una part de la població que passi dificultats, referent a les dades del departament d'Estadística fetes públiques aquest dijous passat que deien que un 13% de la població es troba en risc de pobresa. Tot i així, ha declarat que s'ha de "contextualitzar aquestes dades", ja que és la primera vegada que surten i "no tenim un estudi previ que ens permeti comparar-les". Espot ha indicat que el que s'ha de fer és anar reproduint l'estudi i les dades i "anar-les comparant per veure quina és la seva evolució" per tal de tenir un panorama el més complet possible.

D'altra banda, Espot ha afirmat que es tendeix cap a una disminució dels llindars de pobresa perquè "cada cop tenim una cobertura social més important". En aquesta línia, ha fet referència a la Llei de serveis socials del 2014 que va suposar un pas endavant molt significatiu, tal com ha indicat Espot, però que encara "queden algunes bosses de pobresa que tenen dificultats per arribar a finals de mes". D'aquesta manera, ha declarat que la problemàtica de l'habitatge no ha ajudat i que el que ha de fer el Govern és "prendre nota de la situació i posar-hi remei en la mesura possible".

En aquest sentit, el cap de Govern ha insistit en el fet que les mesures que s'han adoptat, com per exemple anar incrementant el salari mínim per damunt de l'IPC i també les pensions contributives i les no contributives, van en aquesta direcció. "Més que noves accions o nous ajuts s'ha de fer una tasca divulgativa o pedagògica" per tal de fer arribar al conjunt de la població "que tenen al seu abast tota una sèrie d'ajuts", ha declarat Espot.

Menys usuaris a Càritas

Càritas, de la seva banda, també ha volgut sortir al pas de l'informe del departament d'Estadística del Govern. En aquest sentit, l'ONG constata una "lleugera i progressiva" reducció en el nombre d'usuaris que demanden els serveis de suport que es proporcionen. Així, el 2018 es van atendre un total de 854 persones, xifra inferior a la del 2017, quan es van registrar 913. Entre els anys 2014 i 2016 la xifra es va mantenir per sobre de les 1.050 persones ateses (i per sota de les 1.100).

L'entitat recorda en un comunicat fet públic aquest dimarts que treballa "estretament" amb el ministeri d'Afers Socials per a l'atenció de les persones amb situació precària, així com d'altres agents socials privats que donen suport, ja sigui a través de finançament o campanyes, donacions de materials o de recursos.

"Sempre ha existit una bossa demogràfica en situació de risc d'exclusió social a Andorra", assegura el comunicat. Càritas explica que aquesta realitat es va fer palesa en l'estudi sobre pobresa al Principat que va fer el 2010.

Pregunta parlamentària del PS

Xavier Espot també ha parlat sobre la pregunta parlamentària del grup socialdemòcrata sobre les declaracions del cap de Govern en què posava en dubte la capacitat d'alguns integrants d'algunes llistes. En aquest aspecte, ha explicat que les declaracions es poden interpretar de forma esbiaixada o de la manera en la qual s'han d'interpretar. "No em vaig referir a cap llista ni a cap persona concreta, sinó que vaig fer una reflexió general sobre una pregunta que se'm formulava sobre el fet de tenir 21 llistes". Ha insistit en l'aspecte que no coneix a molts dels candidats i, per tant, no es troba en disposició de dir quina és la seva vàlua o la seva capacitat.

A més, ha indicat que no sap si aquest fet és objecte de ser pregunta parlamentària perquè cada declaració no ho pot ser. En tot cas, ha declarat que aquest dijous al Consell General donarà les seves explicacions i també ha avançat una disculpa per si algú es va sentir ofès.

stats