Societat 18/04/2024

Esquerdes a Salàs de Pallars per moviments de terra

Geòlegs de l'ICGC han conclòs que cal fer actuacions urgents de consolidació al barranc de la població

ARA Andorra
1 min
Imatge d'un moviment de terra just a sota d'una casa a Salàs de Pallars.

Andorra la VellaEl barranc de Font Freda, sobre el qual està edificat part del poble de Salàs de Pallars, ha patit darrerament moviments de terres que han provocat esquerdes a alguns edificis de la població. Les afectacions han estat sobretot en un carrer, una plaça i un establiment hoteler a la part oest del nucli, que és la que està més exposada al barranc.

Segons RadioSeu, Tècnics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s'han desplaçat a aquest municipi del Pallars Jussà per analitzar la zona. I ara que ja tenen l'informe preliminar, han aconsellat fer actuacions de consolidació. L'alcalde de Salàs de Pallars, Jaume Solé, ha explicat a l'ACN que la zona és "un barranc inestable" i adverteix que és una obra "important i costosa". Per això, ha demanat l'ajuda de la Diputació de Lleida i de la Generalitat per a la seva execució.

Aquest barranc pateix moviments des del 2019, segons ha detallat l'alcalde. Aleshores, l'informe dels tècnics va aconsellar controlar l'evolució, però ara l'escenari ha canviat i recomana fer una actuació "d'urgència". El talús que hi ha des del fons del barranc fins al poble és d'uns 70 metres. Solé ha dit que ara el més urgent és redactar el projecte i buscar el finançament, ja que l'informe recomana actuar amb "certa celeritat".

Davant d'aquesta situació, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ja es va comprometre ara fa uns dies de buscar una solució, conjuntament amb la Generalitat, per consolidar el barranc, que segueixen analitzant els geòlegs de l'ICGC.

stats