Societat 12/06/2019

Els estudiants andorrans que fan les PAU valoren positivament examinar-se a la Seu

Cinquanta alumnes de segon de batxillerat del Principat duen a terme les proves de la fase específica per pujar nota

Acn
2 min
la La del Centre Cultural Les Monges on alumnes andorrans i de les comarques pirinenques han dut a terme les PAU. / ACC

La Seu d'UrgellFins a 50 alumnes de l'escola andorrana de batxillerat s'examinen a la Seu d'Urgell, des d'aquest dimecres i fins divendres, de la fase específica de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), la qual serveix per poder pujar la nota mitjana. Aquest és el primer cop que han pogut fer-ho a la capital alturgellenca, ja que fins l'any passat havien de desplaçar-se a Lleida. Els estudiants han valorat molt positivament aquest canvi perquè així poden anar i tornar cada dia a casa seva, tenint en compte que el trajecte s'escurça considerablement en comparació amb les més de dues hores que separen el Principat de la capital del Segrià. A més dels andorrans, a la Seu d'Urgell també fan la selectivitat 117 persones de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà.

Per tal de facilitar als alumnes del sistema educatiu andorrà poder examinar-se de la fase específica de les PAU a la capital alturgellenca, la Generalitat, el Govern d'Andorra, l'ajuntament de la Seu d'Urgell i la Universitat de Lleida (UdL) van signar un conveni a principis d'aquest 2019. Aquest té una vigència de quatre anys i permet a aquests estudiants accedir al Centre cultural Les Monges, l'espai habilitat pel consistori on s'instal·la un dels nou tribunals de la UdL, i evitar haver-se de desplaçar, com fins ara, a la capital del Segrià.

Aquesta possibilitat ha estat molt ben rebuda per ells, com ha explicat la Natalie Castillo, que ha dit que "convé" poder fer aquestes proves a prop de casa, ja que, ha explicitat, només ha trigat "quinze minuts" en cotxe per arribar-hi. Per la seva banda, l'Òscar Picher ha destacat que el fet d'anar fins a Lleida solia suposar "un problema per la família", davant la dificultat d'haver-se de traslladar entre setmana i durant tres dies. Mentre, la Carla Anguita considera que ha estat un "regal", en contraposició, ha afegit, amb el que va viure el seu germà gran, a qui li va tocar fer un viatge de més de dues hores per poder fer les PAU.

Els alumnes de l'escola andorrana de batxillerat només duen a terme els exàmens de la fase específica de la selectivitat, els quals són de caràcter voluntari i serveixen per apujar la nota. Pel que fa a la resta, ho tenen convalidat, ja que al Principat realitzen la Prova Oficial de Batxillerat (POB), que computa fins a un màxim de deu punts. L'any passat van fer les PAU a Lleida 39 estudiants andorrans, mentre que al 2017 van ser 17 i 18 al 2016.

Al tribunal de la Seu d'Urgell, des d'aquest dimecres i fins divendres s'examinen un total de 167 alumnes, 44 més que fa un any. D'aquests, 54 provenen de l’Institut Joan Brudieu de la capital alturgellenca, 44 més de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà i 19 de l’Institut Hug Roger III de Sort.

stats