Un evasor camuflat de fabricant de 'souvenirs'

L'Audiència Nacional espanyola jutja a quatre acusats del cas Emarsa per blanqueig

L'Audiència Nacional espanyola jutja entre dijous i divendres a quatre acusats en la peça 9 del cas Emarsa, sobre el saqueig de l'empresa pública gestora de la depuradora de Pinedo (València), de la qual es va inhibir el jutge valencià que els investigava a l'imputar delictes de blanqueig comesos fora d'Espanya.

Els quatre acusats –els empresaris Jorge Ignacio Roca Semper i Vicente Gil Usedo, i els fills d'aquest últim, Vicente i Maria Gil Blay– s'enfronten cada un a cinc anys de presó per un delicte de blanqueig de capitals i al pagament d'una multa d'1,9 milions d'euros i inhabilitació especial durant set anys per a l'exercici de la indústria i comerç.

El cas Emarsa es va obrir el 2010 per investigar el suposat saqueig de l'empresa pública Emarsa, gestora de la depuradora de Pinedo, i va derivar en una trentena d'imputacions en diferents peces pel desviament de 23,5 milions d'euros.

En el seu escrit de conclusions provisionals, la Fiscalia acusa Roca Samper i a Vicente Gil Usedo d'haver obert un compte a Andorra a l'octubre de 2010, en el qual Gil Usedo es va identificar com ebenista jubilat i fabricant de ventalls i 'souvenirs', i a la que Roca va transferir 690.180 euros, suposadament fons públics d'Emarsa obtinguts de manera il·lícita.

Segons el parer de la Fiscalia, els ingressos en els comptes dels imputats no responen a la realització de cap activitat comercial, ja que els moviments bancaris únicament obeeixen a transferències per al seu reintegrament o traspàs a altres comptes, sense que revelin "l'existència d'una activitat comercial lícita".

La suposada trama corrupta d'Emarsa va operar al voltant de dos "negocis": un basat en l'increment dels costos d'explotació que va comptar amb el vistiplau de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües residuals (Epsar) i que es va basar en el desviament de fons inicialment dirigits a petites reformes, manteniment, electricitat, personal, despeses de reactius i altres matèries primeres.

L'altre, el de tractament de fangs, es va basar en un encariment artificial de les operacions, sustentat en diverses empreses pantalla controlades per diversos dels processats.

El juny passat, l'Audiència Provincial de València va condemnar l'exgerent d'Emarsa Esteban Cuesta a 12 anys i mig de presó i l'exvicepresident de la Diputació de València Enrique Crespo a 10 anys per aquests fets.

També van ser condemnats entre d'altres l'exgerent de l'Epsar José Juan Morenilla (9 anys de presó); l'exdirector financer d'aquesta empresa dependent de la Generalitat Enrique Arnal (8 anys i 6 mesos), i l'exresponsable d'informàtica d'Emarsa Sebastián García (7 anys i 6 mesos).

Segons la sentència, els principals responsables de l'empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo van articular "un sistema fraudulent de facturació amb el qual van aconseguir el desviament de 23,5 milions d'euros de diners públics" entre 2004 i 2010.

"Per a això es van concertar amb diversos empresaris perquè emetessin factures per serveis no prestats o per un import molt superior al cost real, de manera que van incorporar al seu patrimoni o al de familiars i amics els diners defraudats", segons la sentència.

En aquest circuit de blanqueig ideat pels màxims responsables de la trama hauria estat determinant la participació dels quatre acusats que a partir de dijous s'asseuran a la banqueta de l'Audiència Nacional espanyola.