Societat 14/06/2019

Els exàmens per treure's el permís de moto són massa "fàcils" i "laxos"

"El motorista es pensa que condueix molt bé, que és el millor del món i que els altres no en saben" però, quan ve a fer el curs de l'Automòbil Club, se n'adona que no és així, exposa Sasplugas

C. G.
2 min
El cònsol menor d'Andorra la Vella, Miquel Canturri, conversa amb el secretari general de l'ACA, Antoni Sasplugas, durant el balanç de la campanya de seguretat viària. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaL'Automòbil Club d'Andorra, que es troba immers de ple en la promoció i desenvolupament de la campanya de seguretat viària per reduir a zero els accidents mortals amb motos implicades, creu que els conductors en general es creuen que condueixen millor del que realment fan. Un dels motius, alerten, es que els exàmens que passen per treure's el permís de moto tenen una exigència "molt laxa" i "massa fàcil", ha manifestat el secretari general de l'entitat, Antoni Sasplugas.

Segons ha afegit, Andorra està a "molta distància i exigència" dels països de l'entorn i també dels més punters en seguretat vial. Ha lamentat que es pugui conduir una moto d'alta cilindrada només havent superat un examen en què "s'han de passar uns cons" en un espai tancat de formació. Se'ls considera aptes però "no saben anar per la carretera", no han "educat la mirada", ni com funcionen els elements electrònics o com posar els pesos a la moto. I, sobretot, "no han interioritzat la sensibilitat de la prudència".

Per tot plegat, creu que s'hauria d'endurir la formació i els requisits que calen per obtenir el permís.

Sasplugas ha fet aquestes manifestacions al circuit que s'ha instal·lat a l'aparcament d'autobusos de davant del Govern (Prada Casadet), per formar els motoristes del país, una de les accions emmarcades en la campanya de seguretat viària. Aquestes formacions han deixat en evidència que, en línies generals, "el motorista sempre es pensa que condueix molt bé, que és el millor del món i que els altres no en saben". Però quan venen a fer el curs de l'Automòbil Club, "se n'adonen que ells tampoc saben conduir". Cometen errors, no saben anticipar-se i desconeixen elements importants del funcionament d'una moto, i que contribueixen a la seva seguretat.

Des que es van posar en marxa aquestes formacions, a finals de maig, una setantena de persones hi han participat, ha informat Sasplugas. La resposta està sent molt positiva. Precisament aquest divendres la formació s'ha ampliat als agents de circulació d'Andorra la Vella. Una trentena d'agents, els que utilitzen la moto diàriament, han pogut prendre part del curs.

El cònsol menor d'Andorra la Vella, Miquel Canturri, ha recordat que per a bona part d'ells "la moto és la seva eina de treball" i que van accedir a aquesta proposta de l'Automòbil Club perquè, "tot el que sigui per a la seva seguretat, és bo". I més tenint en compte que, per accedir a la feina, no han de passar cap formació concreta de moto.

Sasplugas ha celebrat que el comú d'Andorra la Vella s'hagi adherit a la proposta i ha estès la mà a la resta de comuns o col·lectius interessats perquè facin el mateix. Ha recordat que la formació té una part teòrica i una de pràctica i que enfronta al conductor a diverses situacions que es pot trobar a la carretera, perquè millori la seva capacitat de reacció.

Aquests cursos se seguiran fent fins al juliol, en caps de setmana.

stats