Societat 20/04/2019

La FAAD demana la codificació del certificat de discapacitats

La federació té el compromís que el nou ministeri d'Afers Socials resoldrà la problemàtica a partir “del minut zero” que hi hagi nou titular del departament

M. M.
3 min
La seu del ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaPresentar el certificat de discapacitat davant d'una institució o empresa per obtenir un descompte o bonificació ja és un tràmit violent. Però encara ho és més si el paper que determina que la persona pateix un grau de menyscabament del 33% o més emès per la Comissió Nacional de Valoració (Conava) especifica clarament, i a ulls de tothom, quina discapacitat té la persona. “Andorra és molt petit, la veïna del costat que treballa a l'administració no té perquè saber quina malaltia tinc”, expressa una persona afectada que s'ha vist en aquesta situació però que prefereix mantenir-se en l'anonimat.

A més, defensa que la targeta blava, que és el complement que obtenen totes aquelles persones a les quals la Conava n'ha certificat la discapacitat, ja hauria de servir per fer qualsevol tràmit. La targeta no especifica en cap lloc ni el grau ni la discapacitat en concret i, per tant, reserva les dades sensibles i íntimes, però moltes vegades l'administració o les empreses demanen directament el certificat per comprovar la veracitat del cas. És per això, i en vista d'algunes queixes rebudes que la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha posat sobre la taula del ministeri d'Afers Socials la necessitat de codificar el grau i la discapacitat del certificat. “És precari i denigrant que estigui a la vista de tothom”, reconeix la presidenta de la federació, Anna Parramon.

La problemàtica es va notificar al ministeri fa dos mesos però la dimissió de l'aleshores ministre, Xavier Espot, per encapçalar la llista de Demòcrates i l'entrada al període electoral ha deixat el tema en espera. Tot i això, Parramon assegura que la coordinadora que intermedia entre el ministeri i la FAAD els ha assegurat que la problemàtica s'arreglarà un cop hi hagi nou titular d'Afers Socials. “El compromís és que es resoldrà la problemàtica a partir del minut zero que hi hagi nou ministeri” i confia que així sigui. Parramon sosté que “el boca-orella funciona a Andorra i el fet que la discapacitat estigui a la vista de tothom pot perjudicar, per això demanem la codificació”, ha argumentat.

Encara relacionat amb la targeta blava, l'afectat que ha explicat el seu cas a l'ANA, també ha denunciat que hi ha molts comerços o empreses d'oci del país que encara avui en dia desconeixen l'existència de la targeta, malgrat que en les seves normatives internes prevegin descomptes per a persones amb discapacitat. “A les oficines de Grandvalira no sabien el que era la targeta blava i vaig haver de presentar el certificat de la Conava”, assenyala dolgut. “Que demanin el certificat a un estranger perquè no coneguin els identificadors de fora ho entenc, però no als que complim amb la legislació del país”. Fora d'aquest cas en concret, també fa una denúncia generalitzada que l'ha obligat moltes vegades a haver d'acabar ensenyant el certificat. “Si no et veuen amb cadira de rodes per ells no tens cap discapacitat”, explica resignat.

Una visió que Parramon no comparteix. Assegura que no han rebut cap queixa d'aquesta índole i recorda que 'de facto' la targeta blava no propicia cap descompte, excepte a l'autobús. També nega que la targeta blava no es conegui a Andorra, però tot i això estén la mà i fa una crida perquè qualsevol situació similar es denunciï davant la FAAD.

Targeta pròpia de la FAAD

Amb motiu de la celebració de la 1a gala solidària del Dia nacional de les persones amb discapacitat que se celebrarà al país el proper 25 d'abril, la FAAD està preparant la presentació d'una nova targeta pròpia de la federació i que doni cobertura a tots els afiliats de les vuit entitats associades. “La idea és que aquesta nova targeta sí que permeti tenir avantatges econòmics associats”, defensa la presidenta de la federació. Parramon desgrana que ja tenen tancat un acord amb l'FC Andorra perquè aquells que disposin de la futura nova targeta tinguin un descompte del 10% per fer-se soci o sòcia de l'entitat esportiva. També ja han arribat a una entesa amb els cinemes illa Carlemany per donar descomptes del 10% de l'entrada. La idea és que la targeta no només serveixi per establiments comercials sinó que s'escampi també entre els comuns i l'administració general per facilitar descomptes en el pagament d'impostos i taxes. La voluntat és que la federació pugui anar teixint convenis amb diferents organismes.

stats