Societat 09/05/2018

La família tindrà l'última paraula en la donació d'òrgans d'una persona difunta

El Govern ha aprovat el projecte de llei, que s'ha inspirat en el model espanyol

Ana
3 min
D'esquerra a dreta, el ministre portaveu, Jordi Cinca, el ministre de salut, Carles Álvarez, i el secretari d'Estat de Salut, Joan Antoni León, en la presentació del projecte de llei d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang. / B. N. (ANA)

Andorra la VellaSi una persona difunta no ha deixat per escrit si vol ser o no donant d’òrgans, s’establirà el criteri de “consentiment presumpte”, és a dir, que ho serà per defecte, segons el projecte de llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang. Amb tot, prevaldrà la voluntat de la família i, si aquesta no ho vol, no es podrà sotmetre la persona traspassada a una extracció d’òrgans per ser trasplantats a altres persones. El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha insistit aquest dimecres, durant la presentació del text que, tot i que s’ha seguit el model que s’aplica a l’estat espanyol (a França, la persona difunta és donant, digui el que digui la família), davant d’una possible donació es desplaçaran professionals que explicaran per què paga la pena cedir els òrgans. Álvarez ha destacat que Espanya és un país “punter” en donació d’òrgans i en trasplantaments.

El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, que ara entrarà a tràmit parlamentari per ser debatuda i votada al Consell General. El text s’ha preparat tenint en compte les opinions de l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (Atida), la Creu Roja i l’Associació de biotecnologia d’Andorra (Andbio).

El text aportarà un marc legal i seguretat jurídica a l’extracció d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, i al desenvolupament del sector biotecnològic.

El secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, ha explicat que el projecte de llei es basa “en la normativa comunitària” i que també s’han consultat experts en la matèria i el Comitè de bioètica andorrà. Els principis bàsics de la norma són el “respecte dels drets fonamentals de la persona i als postulats ètics en la pràctica clínica”, la voluntarietat (donar sang o òrgans és altruista, no remunerat) i la traçabilitat (se segueix i documenta tot el procés), però garantint la protecció de dades i la confidencialitat del donant i del receptor.

També s’obre la possibilitat de crear un registre propi de donants de medul·la òssia, però les persones interessades a formar part d’un registre ho podran fer a través de Redmo, de la Fundació Josep Carreras.

Un altre aspecte que es regula són els medicaments de teràpia avançada, fabricats a partir de gens, cèl·lules o teixits. Aquests medicaments pioners, amb un gran camp per recórrer, es destinen a tractaments de cremades, càncers o distròfia muscular, entre altres. La llei en regula els estudis clínics, l’ús i la fabricació.

Quan la llei s’aprovi i entri en vigor, els òrgans que s’extreguin aquí podran ser destinats a l’estranger, i a la inversa. Amb tot, caldrà establir acords amb els països receptors o donants. Un equip especialitzat es mourà en helicòpter per traslladar i/o recollir l’òrgan destinat a ser trasplantat.

El ministre ha admès que, encara que la donació és gratuïta, les despeses de la persona que es fa donant en vida (per exemple, quan es dona un ronyó) han de quedar cobertes i, per tant, la CASS ha de garantir el cent per cent del salari mentre estigui de baixa per aquest motiu. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha puntualitzat que una proposició de llei presentada pels consellers d’Unió Laurediana i Independents per la Massana demana que es garanteixi el salari íntegre a les persones donants en vida, i que el text, que és una modificació de la llei de la CASS, segueix el seu tràmit parlamentari paral·lelament al projecte de llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang.

Altres temes de salut

D’altra banda, Álvarez ha dit que aquest projecte de llei està molt relacionat amb el futur text que es prepara per regular la reproducció assistida, però ha subratllat que és “una llei complexa”, que estarà acabada aquesta legislatura.

El ministre també ha comentat que la situació al Servei d’Urgències s’ha normalitzat, després d’un hivern molt dur per excés de feina i manca de personal, i ha recordat que el cap de servei no ocupa el seu lloc des de fa setmanes “per motius personals” i que quan es reincorpori al servei ja es decidirà quin serà el seu destí.

Quant a les irregularitats del SAAS detectades pel Tribunal de Comptes, el titular de Salut ha considerat que és un servei amb una “gran pressió assistencial, i costa complir-ho tot al peu de la lletra”, però ha precisat que any rere any “ho anem resolent” i “intentarem evitar” que el Tribunal de Comptes torni a detectar irregularitats. Álvarez també ha garantit que s’està investigant què ha passat amb la venda del sistema de triatge a altres hospitals, sense que els beneficis hagin repercutit al SAAS.

stats