Societat 03/03/2020

Els familiars de l'afectat per coronavirus rebran l'alta mèdica de manera gradual

Salut els demana que es prenguin la temperatura regularment

Elisabet Cortiles
2 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, acompanyat de la metgessa internista, Odile Sarroca. / M.F.

Andorra la VellaEl ministeri de Salut ha confirmat que les dotze persones vinculades al noi de 20 anys afectat per coronavirus rebran l’alta mèdica de manera gradual. Els familiars i amics del jove es mantenen en aïllament domiciliari a l’espera de passar el període d’incubació de dues setmanes, però segons el Govern, “no tots podran sortir al mateix temps, ja que el possible contacte amb el Covid-19 es va produir en dies diferents”. Salut veu poc probable que la xifra de persones vinculades al jove afectat superi la dotzena i recorda que n’hi ha dues més confinades, també en observació a casa seva, després que tinguessin contacte amb una altra persona amb coronavirus.

Seguiment constant

Des del ministeri de Salut també s’ha detallat que han demanat a tots aquests ciutadans en aïllament domiciliari que “ells mateixos es prenguin la temperatura i ho vagin comunicant regularment a les autoritats sanitàries” i se’ls ha insistit en què truquin al 116 si pateixen qualsevol indisposició.

Mentrestant, el jove que va contagiar-se amb el Covid-19 evoluciona favorablement a la planta habilitada de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar dilluns que “es troba en perfecte estat de salut” i va tornar a fer una crida a la calma davant de l’aparició d’un segon cas al Principat. S’està a l’espera que els resultats de les anàlisis que se li facin durant les pròximes hores donin negatiu i el noi pugui sortir de l’hospital amb la certesa d’haver superat la infecció. Segons Martínez Benazet, “en el 80% dels casos els afectats pateixen un refredat fort o una grip”. La resta tenen una afectació més greu i només el 5% dels afectats, amb un perfil mèdic més fràgil, patirien una pneumònia pulmonar en el cas d’estar infectats per coronavirus.

El ministre ha tornat a demanar a la ciutadania que eviti viatjar a les zones de risc i que truqui al 116 en cas que ho hagin fet i es trobin malament. En aquesta línia, Martínez Benazet ha puntualitzat que la setmana passada van rebre 14 trucades al servei d’emergències consulars, 10 de les quals eren de persones que havien viatjat a països amb presència de Covid-19, i la resta de ciutadans comunicant que tenien previst fer-ho. Pel que fa al registre de viatgers, es van notificar 57 persones que van ser a Itàlia, 3 a Corea del Sud i 50 a d’altres països.

stats