Societat 26/06/2019

Festa del reconeixement de la tasca del ramaders

La benedicció del bestiar simbolitza l’inici de la temporada de pastures

Ara Andorra
2 min
La benedicció de les guardes comunes. / SFGA

La MassanaMés de 300 caps de bestiar –entre ovins i equins– a més d’unes 700 ovelles pasturaran durant tot aquest estiu a les muntanyes massanenques. La benedicció del bestiar simbolitza l’inici de la temporada de pastures.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha posat de relleu que cal seguir diversificant el sector agrícola de la mateixa manera que és important garantir un relleu generacional que permeti la continuïtat del sector i el manteniment de les pastures. El cònsol major, David Baró, també ha volgut fer èmfasi en la importància de mantenir el sector ramader i ha destacat la figura de la vaquera, Rosa Vidal, que porta 37 anys fent-se càrrec del bestiar durant els mesos d’estiu.

Setúria és una de les set unitats pastorals on es concentra el bestiar. Les altres són: Pla de l'Estany i les Fonts, Percanela, Pal, Comapedrosa i Comallempla.

El comú de la Massana i els ramaders treballen plegats per al bon manteniment de les muntanyes. Una de les novetats d’aquesta temporada és que hi ha un ramat d’ovelles pasturant a la unitat pastoral del Comapedrosa, més amunt del refugi, amb la finalitat de fer una neteja del sotabosc i dels parcs per evitar el risc d’incendi i conservar la biodiversitat.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, ha explicat que cada temporada es realitzen diverses millores per garantir la seguretat del bestiar que peix a les muntanyes massanenques. Totes les accions estan coordinades conjuntament amb els ramaders de la parròquia, amb qui es manté un contacte constant.

Aquesta temporada s’ha construït un pas canadenc a la zona de Percanela, a Arinsal, amb la finalitat que el bestiar no pugui sortir més enllà dels límits de les pastures. Altres accions previstes per aquesta temporada són la millora del tancat de Setúria i la renovació de les instal·lacions de sanejament de la pleta. A més, es renovaran tres coms situats dins la zona de pastures i es recuperarà un tram de l’empedrat del parc natural del Comapedrosa, per millorar l’accessibilitat tant de les persones com del bestiar.

stats