Societat 08/08/2015

Figures de l'esport homenatgen 'Purito' al coll de la Gallina

Miguel Indurain i Nani Roma han assistit a la inauguració de l'escultura que el Comú de Sant Julià ha dedicat al ciclista resident al coll de la Gallina el dia abans de la primera marxa cicloturista que organitza Rodríguez a Andorra

Ana/j.d.
3 min
Miguel Indurain, Joaquim 'Purito' Rodríguez i Nani Roma / J.D.

El ciclista Joaquim 'Purito' Rodríguez ha inaugurat aquest dissabte l'escultura de l'artista Philippe Lavaill —establert a la Seu d'Urgell— que li ha dedicat el Comú de Sant Julià de Lòria a l'alt del coll de la Gallina. L'acte s'ha produït un dia abans de la primera marxa cicloturista que celebrarà Rodríguez al Principat, el seu lloc de residència des de fa anys. Per això, els assistents han pogut compartir una estona amb grans esportistes com Miguel Indurain —cinc vegades guanyador del Tour de França— o Nani Roma —campió del ral·li Dakar—, els quals també participaran en la marxa d'aquest diumenge. Davant d'un centenar de persones 'Purito' ha agraït el detall i ha assegurat que el coll de la Gallina acabarà "sent un lloc molt especial" per al ciclisme.

L'ambient aquest migdia a la collada recordava al de l'última vegada que una etapa de la Vuelta a Espanya va trepitjar la carretera de pujada al santuari de Canòlich: fred, boira i plugim. Això no ha impedit, però que centenars de persones —algunes de les quals han accedit en bicicleta— s'hagin aplegat davant de l'escultura que li ha dedicat el Comú de Sant Julià de Lòria a Joaquim 'Purito' Rodríguez "per la seva implicació amb l'esport i el país". Entre els convidats el síndic general, Vicenç Mateu, un aficionat a l'esport ciclista, el cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé, o grans esportistes com Miguel Indurain o NaniRoma, els quals s'han prestat a fer-se fotos i signar autògrafs a tothom.

L'acte serveix d'escalfament per a la cita d'aquest diumenge: la primera marxa 'Purito', que aplegarà més d'un miler de ciclistes pels ports d'Andorra. 'Purito' ha celebrat que "hem tingut molts més inscrits dels que pensàvem" i ha avançat que "segurament tindrem molts errors per ser la primera, però espero que la gent ens perdoni". El ciclista català resident a Andorra ha demanat als participants que s'ho prenguin amb calma "perquè és una marxa molt dura i l'important és acabar-la".

Joaquim 'Purito' Rodríguez i el cònsol menor de Sant Julià, Manel Torrentallé / J.D.

Qui prengui la sortida demà podrà compartir costes amb Miguel Indurain, Toni Bou, Josep Jofre, Àngel Edo, Nani Roma, CarlosCheca o Chechu Rubiera, "una participació de luxe", com ha explicat 'Purito'. Entre altres ports passaran per la collada de la Gallina, on podran trobar la nova escultura, de Philippe Lavaill. "Per mi és molt maca, és molt important, sobretot perquè farà que la gent conegui més el port, però acabarà sent molt especial". 'Purito' ha insistit que el port ja és molt conegut però que encara es farà "més famòs" després de la marxa i l'etapa de la Vueltad'aquest estiu.

El cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé, ha agraït Rodríguez tot el que ha fet per l'esport, com a esportista, però sobretot com a "ambaixador" d'Andorra. L'artista de l'escultura, per la seva banda, ha explicat que ha volgut conjugar símbols de Sant Julià amb els paisatges andorrans, però també l'esforç col·lectiu dels ciclistes en una placa metàl·lica amb retalls en negatiu situada al costat d'una nova plataforma de fusta.

Tot i el fred i el mal temps els ciclistes han atès als curiosos que s'han aplegat al port i han fet broma sobre la duresa de la marxa d'aquest diumenge, quan s'espera que torni a lluir el sol i pugi la temperatura.

stats