Societat 05/07/2019

Filloy constata "els fruits" de la congelació dels lloguers però no és partidari que "s'eternitzi"

Vila lamenta que als comuns "els hi costi tant donar les dades" i fixar l'habitatge com a una prioritat

M. Pérez
3 min
Un moment de la reunió de la Comissió Nacional de l'Habitatge celebrada aquest divendres. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaLa posada en marxa de la llei de mesures urgents, en la qual s'inclou la pròrroga als contractes de lloguer, ha permès frenar l'augment viscut en els darrers mesos del 2018 i, per tant, "està donant els seus fruits". Així ho ha confirmat aquest divendres el ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, en declaracions posteriors a la primera reunió celebrada de la Comissió Nacional de l'Habitatge. Tot i el bon funcionament de la llei, el ministre ha manifestat que "no som partidaris que s'eternitzi en el temps" però, tot i això, ha refermat la voluntat de continuar avançant en el manteniment de la prohibició i en la resolució de les futures polítiques gràcies a la creació de l'Institut Nacional de l'Habitatge que, durant la jornada d'aquest divendres al matí, ha estat un dels aspectes que s'ha posat damunt de la taula. Filloy ha confirmat que diferents membres del departament "ens desplaçarem pròximament a diferents llocs per veure quins models s'utilitzen a Europa i quin podria ser el que s'adapta millor al nostre país". Així, durant la pròxima reunió que tindrà lloc el mes de setembre, "farem una sèrie de propostes".

Filloy ha encoratjat la tasca del Govern per haver agafat el compromís de resoldre aquesta problemàtica com més aviat millor. D'aquesta manera, les línies inicials a seguir dependran d'intentar continuar controlant la situació dels lloguers, "que actualment ja està estabilitzada" i, d'altra banda, establir a llarg termini polítiques "que permetin avançar-nos a situacions com les que hem viscut els anys anteriors". A més, ha posat en relleu que sense el consens de tots els actors implicats "no tirarem endavant cap iniciativa", ni legislativa ni reglamentària.

La constitució d'aquesta taula ha estat un motiu de celebració pel raonador del ciutadà, Marc Vila, que ha demanat el Govern "donar-li una mica més de ritme i que no només sigui una qüestió consultiva", sinó "posar-se a treballar en aspectes concrets" i que no es basi "només a anar-nos reunint de tant en tant i que no passi res". Tot i la "bona notícia", Vila ha lamentat "que els comuns els hi costi tant donar les dades i posar-se realment l'habitatge com a una prioritat", ja que "si només el Govern tira del carro, no arribarem". Per tant, el raonador ha volgut fer una crida als comuns perquè "es posin les piles", ja que l'habitatge ha d'esdevenir una prioritat "nacional, comunal i parroquial".

Quant a les xifres, Vila ha reiterat a la comissió i als mitjans de comunicació que "la meitat de les queixes que rebo són d'habitatge" i, aquest fet, "dóna una dimensió real al que està passant". D'aquesta quantitat, al voltant d'una cinquantena són persones que demanen sobre la mesura de prorrogar els lloguers, "què és la mesura més clara, bona i directa que s'ha fet els darrers anys", ja que ha permès tranquil·litzar el mercat de lloguer i "les ànsies especulatives". En aquest sentit, ha desitjat que la llei es prorrogui un any més, fent-la extensiva al llarg del 2020.

Pel que fa als habitatges socials, ha recordat que es mostra favorable a tota mena de mesures possibles, ja sigui la congelació de les rendes "durant el temps que faci falta", la creació d'habitatge social per a persones vulnerables o habitatges protegits a un preu assequible. A més, ha ressaltat que seria convenient la posada en marxa de promocions per part del Govern, la CASS o els comuns, ja que "no tenen cap impediment per estabilitzar el mercat de lloguer" perquè "és un tema que no podem deixar escapar", ha finalitzat.

stats