Societat 09/10/2019

Fins a 42 dels 103 titulats els darrers cinc anys en infermeria troben feina en un any

Un total de 26 treballen per al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària

Ara Andorra
2 min
Estudiants davant la Universitat d'Andorra. / UdA

Andorra la VellaEn els darrers cinc anys s’han titulat en el bàtxelor d’infermeria que ofereix la Universitat d’Andorra (UdA) 103 persones, de les quals 42 han estat contractades després d’un any d’haver acabat els estudis. Així es desprèn de les dades facilitades des del Govern arran d’una bateria de preguntes sobre aquesta formació que havia presentat el conseller general del PS Roger Padreny.

En aquesta mateixa resposta publicada aquest dimecres al Butlletí del Consell General, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, reitera el que ja havia comentat l’anterior titular de la cartera, Eric Jover: que el fet que Andorra formi part del procés de Bolonya suposa que les titulacions oficials andorranes d’ensenyament superior es reconeixen acadèmicament en els països que en són part i entre els quals França, Espanya i Portugal. En aquest sentit, Vilarrubla subratlla que “vist que Andorra és part de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i del Conveni de Lisboa, els crèdits cursats en institucions d’ensenyament superior andorranes són susceptibles de ser convalidats en altres institucions d’ensenyament superior estrangeres”. La ministra també recorda que hi ha països que fixen una normativa nacional de reconeixement professional pròpia, la qual cosa fa que no hi hagi aquesta convalidació directa.

Padreny també s’interessa per saber quants estudiants treballen en el sector sanitari i sociosanitari del país després d’haver cursat estudis a l’UdA, a la qual cosa Vilarrubla respon que al registre oficial de títols d’ensenyament superior consten 258 titulats amb titulacions de primer cicle en infermeria, dels quals 103 s’han titulat en aquests darrers cinc anys. Actualment treballen com a infermers o infermeres al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària 26 estudiants que han fet el bàtxelor en els darrers cinc anys, i han estat contractats en un termini inferior a un any després d’acabar els estudis. Tres estudiants més van ser contractats en un període superior a l’any després d’acabar els estudis. A més, hi ha setze titulats del bàtxelor en infermeria que exerceixen en altres centres no SAAS.

També es posa en relleu que el ministeri no ha rebut cap queixa de titulats en infermeria residents al Principat relativa a la inserció laboral, tot i que sí que n’hi ha alguna de no residents relatives a l’accés al mercat laboral, precisament, si no s’és resident. Pel que fa a altres països, continua la mateixa resposta, el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior no ha rebut cap queixa relativa a dificultats en els processos d’inserció laboral, a excepció d’una persona que volia treballar al Regne Unit i se li requeria l’acreditació d’un nivell d’anglès.

stats