Societat 17/03/2019

La FIS es compromet a tornar a portar la Copa del Món a Andorra

Estudiaran buscar una "solució" per trobar un forat al calendari i que la pista Avet aculli una prova masculina els anys vinents

Agència Ana
3 min
Un dels competidors de la Copa del Món d'esquí alpí. / GRANDVALIRA

Andorra la VellaAndorra ha demostrat amb escreix que està preparada per acollir esdeveniments de gran magnitud internacional, i així ho han vist en primera persona els màxims responsables de la Federació Internacional d'Esquí (FIS). L'idil·li amb el Principat va començar a gestar-se fa dotze anys amb els primers passos per organitzar una prova de la Copa del Món, que es va plasmar amb les proves femenines de Soldeu 2012, tal com ha recordat el director de la Copa del Món d'esquí masculina, Markus Waldner. La relació es va consolidar el 2016. Finalment, s'ha magnificat durant les finals celebrades al llarg d'aquesta setmana als sectors de Soldeu el Tarter de Grandvalira. I tot apunta que es mantindrà durant molts anys més: "Hem posat la pilota sobre la vostra teulada", ha manifestat la secretària general de la FIS, Sarah Lewis, que considera que Andorra està preparada "perquè tornem com més aviat millor", després de celebrar unes finals que ha definit com a "excel·lents".

Durant la darrera reunió tècnica sobre les curses que la FIS ha fet aquesta temporada, i davant dels equips, organitzadors i totes les persones que fan possible l'engranatge de la Copa del Món, Lewis ha donat les gràcies al Comitè Organitzador per fer "d'aquestes Finals el millor esdeveniment possible" i per "la gran promoció" que el país ha fet de l'esquí alpí. Waldner s'ha afegit a les lloances de Lewis: "Podeu estar orgullosos del que heu aconseguit aquí", "és excepcional" el que s'ha viscut durant set dies. N'ha destacat sobretot "la passió" i "l'hospitalitat" mostrada per la població andorrana al llarg de tota la setmana, fent especial referència als voluntaris.

Les Finals s'han tancat aquest diumenge amb la celebració de la darrera prova d'Eslàlom masculí i d'Eslàlom Gegant femení a la pista Avet de Soldeu, que ha comptat amb 6.000 persones de públic, repartides entre les grades, l'arribada de la cursa, el traçat de la pista i les terrasses dels hotels. En total, al llarg de tota la setmana les competicions han reunit fins a 24.500 espectadors.

L'Avet, preparada per repetir molt aviat

Tot i que els calendaris amb les seus de proves de la Copa del Món es preparen amb quatre anys d'antelació, ha recordat Waldner, no estan al 100% confirmats i "tinc moltes ganes de trobar una solució" per encabir-hi Andorra, amb la celebració d'una prova tècnica masculina. Així ho han decidit després de veure el 'feedback' dels corredors i dels equips, que estan "molt contents de competir" al país, ha assegurat.

La FIS ha comprovat que l'Avet està al nivell de les millors pistes d'Eslàlom i Eslàlom Gegant del circuit. I més des que s'ha modificat la zona d'arribada amb la nova plataforma, "que ha estat un pas endavant molt important", ha considerat Waldner, també pel fet que permet acollir molt més públic.

La pressió és alta però des del Comitè Organitzador no es renuncia a assumir-la i a seguir fent créixer la dimensió internacional d'Andorra a través del món de l'esquí alpí. El director general del Comitè Organitzador de les Finals, Conrad Blanch, ha explicat que des de la FIS els estan animant perquè el país presenti candidatura per acollir uns Campionats del Món, que seria escalar un nivell més, però a partir d'un esglaó molt alt. En aquest sentit, "s'ha d'estudiar molt bé", ha considerat el ministre de Turisme en funcions, Francesc Camp, perquè "estem parlant de desenes de milions d'euros" d'inversió. Ara bé, "ha quedat clar que Andorra, tècnicament, ho pot fer", ha refermat. La meta s'ha marcat pel 2027 o el 2029. Tot i que abans, "en 3 o 4 anys, estic segur que tindrem" alguna prova de Copa del Món masculina, ha pronosticat el ministre.

En resum, i tal com ha destacat Blanch, aquestes Finals han suposat la "graduació" d'Andorra per acollir proves d'aquesta dimensió. En l'àmbit organitzatiu, en el d'instal·lacions i serveis. També gràcies a la meteorologia, peça clau en aquestes Finals i que envegen d'altres estacions, ha reconegut Lewis, perquè ofereix un temps de primavera, però amb unes pistes de qualitat hivernal.

stats