Societat 25/03/2019

El fiscal apunta contra Besolí com a principal còmplice de Rosell

Afirma que feia servir un important nom de societats i comptes bancaris a Andorra

Ara Andorra
3 min
L'expresident del Barça, Sandro Rosell, i el seu soci, Joan Besolí, a la sortida de la presó Soto del Real. / J. A. García Sirvent (Mundo Deportivo)

MadridEl fiscal ha qualificat aquest dilluns de "paranoia" la tesi de Sandro Rosell que és perseguit per haver presidit l'FC Barcelona i ha mantingut que és jutjat per blanquejar i repartir-se comissions rebudes per l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) Ricardo Teixeira.

L'Audiència Nacional ha reprès la vista amb l'informe del fiscal José Javier Polo que ha demanat sis anys de presó per a Rosell, cinc per al seu soci, l'advocat andorrà Joan Besolí; un any i onze mesos per a la seva dona, Marta Pineda, per a Pedro Andrés Ramos González i per a Shahe Ohanessian, i un any i sis mesos per a José Colomer Esteruelas, aquests últims com a presumptes testaferros.

Per al fiscal al juici s'ha provat que van cometre delictes de blanqueig de capitals i grup criminal, si bé ha rebaixat les penes que demanava d'entre sis i onze anys de presó para als acusats en apreciar inicialment delicte continuat de blanqueig i organització criminal.

"No s'ha perseguit cap acusat per les seves circumstàncies personals, això només serveix per alimentar una paranoia. No hi ha hagut persecució contra Rosell de cap classe i menys pel fet que hagi estat president d'un club de futbol", ha assegurat el fiscal.

José Javier Polo ha indicat que els acusats van formar almenys des del 2006 una agrupació delictiva dedicada al rentat de capitals a gran escala sabent la il·lícita procedència.

Ha afegit que actuaven sota la iniciativa i coordinació de Rosell, que va presidir el Futbol Club Barcelona entre el 2010 i el 2014, i de conformitat amb les capacitats que cadascú aportava, amb especial rellevància Joan Besolí, gestor de professió i titular d'un important nom de societats i comptes bancaris a Andorra.

Segons el fiscal, els acusats facilitaven les seves relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària, la creació i ús de denominacions socials de les quals eren titulars, les seves identitats i els seus comptes per permetre a d'altres persones operacions per incorporar el tràfic legal els beneficis d'activitats il·lícites.

Moltes de les seves societats eren "tapadores", purament instrumentals, no tenint infraestructura i estàven radicades en paradisos fiscals, ha dit el representant de la Fiscalia.

El fiscal ha concretat que van amagar les comissions il·lícites obtingudes per Ricardo Teixeira, que va ser president de la CBF entre 1989 i 2012, i ha recordat que aquest ha estat objecte d'investigacions al Brasil, als Estats Units, Andorra i Suïssa.

Ha afegit que les esmentades comissions procedien d'un contracte de compravenda el 2006 de drets audiovisuals de la selecció nacional de futbol del Brasil realitzada a través de la CBF a favor de la societat International Sports Events perque la televisió de l'Aràbia Saudita retransmetés 24 partits amistosos, i un altre del 2008 d'esponsorització signat amb Nike.

El fiscal ha aclarit que la CBF és una associació de dret privat de caràcter esportiu i sense ànim de lucre però d'interès col·lectiu.

Ha recordat que els dos antecessors de Teixeira a la Confederació Brasilera de Futbol estan condemnats i per això ha comentat: "Com contestarà la CBF que ha estat perjudicada en els seus interessos quan ha estat dirigida per aquest tipus de persones".

Segons el fiscal, Rosell va articular amb la resta d'acusats una sèrie de mecanismes per ocultar els beneficis de Teixeira amb els quals va aconseguir blanquejar gairebe vint milions d'euros (en va concretar 19.972.612), dels quals s'hauria quedat suposadament amb almenys 6,5 milions.

Ha especificat que van blanquejar 8.392.612 euros a través d'una societat instrumental, Uptrend Developments LLC, i un entramat societari complex amb comptes a bancs d'Andorra per fer arribar els diners a Teixeira, allunyant-ho del seu origen, fragmentant-ho i enfosquint la seva traçabilitat.

Igualment van fer amb 6.580.000 euros a través de la bena simulada de l'empresa Bonus Sport Marketing (BSM), propietat de Rosell i de la seva dona, i en la qual va participar com a comprador el tanbé acusat Shahe Ohannessian.

Finalment, el fiscal ha esmentat el blanqueig de cinc milions d'euros per ocultar comissions il·legals amb l'excusa del patrocini de Nike a la CBF.

stats