Societat 14/03/2019

El fiscal rebaixa de deu a cinc anys la petició de presó per a Besolí

Demana a més 40 milions de multa i la inhabilitació per exercir qualsevol activitat en el món empresarial durant tres anys

ARA Andorra
3 min
Sandro Rosell i Joan Besolí, en primer terme, al banc dels acusats de l’Audiència Nacional.

Andorra la VellaEl fiscal José Javier Polo ha rebaixat la petició de pena per a Joan Besolí de deu a cinc anys de presó. Ho ha fet en el marc del judici que se celebra a l'Audiència Nacional contra l'expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell i l'exconseller lauredià, a més de quatre persones més, acusades d'haver blanquejat suposadament vint milions d'euros de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF). A més de la rebaixa per a Besolí, l'acusació pública també ha plantejat reducció de penes per a tots els acusats. Així, per a Rosell passa a demanar sis anys quan la petició inicial era d'onze, segons informa l'agència de notícies EFE.

El fiscal ha rebaixat, a més, la sol·licitud de set a un any i onze mesos per a la dona de Rosell, Marta Pineda. També ho ha fet respecte a tres presumptes testaferros per als quals demanava entre sis i vuit anys de presó i ara entre un any i sis mesos i un any i onze mesos per a Pedro Andrés Ramos González i Shahe Ohanessian i un any i sis mesos per a José Colomer Esteruelas.

En tots els casos, el fiscal els acusa de blanqueig de capitals i grup criminal mentre que en les seves conclusions provisionals els atribuïa a més del primer delicte un altre d'organització criminal, encara que a l'informe que exposarà en la pròxima sessió del judici, el pròxim dia 25, explicarà de forma més exhaustiva les raons de la seva modificació de conclusions.

El fiscal ha demanat a més que els acusats paguin diverses multes, en concret Rosell 59 milions d'euros, Besolí 40 milions, Ramos 25 milions, Marta Pineda i Ohanessian 19 milions cadascun i Colomer 50.000 euros.

També ha reclamat que Rosell i Besolí siguin inhabilitats per exercir qualsevol activitat en el món empresarial durant tres anys a comptar a partir que compleixin la pena privativa de llibertat i durant dos anys Ohanessian i Colomer.

Els advocats defensors han mantingut les seves peticions d'absolució per a tots els acusats i han al·legat vulneració dels drets d'aquests perquè en el seu escrit de conclusions definitives el fiscal ha introduït fets nous que no figuraven en el seu informe d'acusació provisional, dels quals no han pogut defensar-se en el judici.

L'acusació del fiscal està relacionada amb la feina d'intermediació de Rosell -que va presidir el FC Barcelona entre el 2010 i el 2014- a través de la seva empresa de màrqueting esportiu BSM perquè la CBF cedís el 2006 a un grup audiovisual de l'Aràbia Saudita els drets de televisió de 24 partits amistosos de la selecció brasilera per 27 milions d'euros.

La fiscalia relaciona els delictes que atribueix als acusats a unes suposades comissions il·legals que hauria rebut el llavors president de CBF, Ricardo Teixeira, que segons ha indicat el fiscal durant el judici és investigat al Brasil per aquests fets.

Segons l'escrit de conclusions definitives de la fiscalia, els acusats van formar una agrupació delictiva d'interessos comuns, reforçada per vincles d'amistat i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala, sabent la seva il·lícita procedència.

Afegeix que ho van fer sota la iniciativa i coordinació de Rosell i conforme a les capacitats que cadascun aportava, amb especial rellevància Besolí, gestor de professió i titular de societats i comptes bancaris a Andorra.

El fiscal relata que l'activitat dels acusats permetia a altres persones la realització de determinades operacions que tenia la finalitat d'incorporar al tràfic legal dels beneficis obtinguts en activitats penalment rellevants o il·lícites.

Detalla que els acusats facilitaven les seves relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària i l'ús d'entitats de les quals eren titulars, moltes d'elles purament instrumentals sense infraestructura i radicades en paradisos fiscals, i fins i tot les seves identitats i els seus propis comptes bancaris.

"Utilitzant aquesta capacitat de col·laboració i confiança, els acusats van procedir a ocultar les quantitats il·lícitament obtingudes per una persona molt relacionada amb l'acusat Rosell en l'àmbit directiu del futbol, Ricardo Teixeira", assenyala el fiscal.

Detalla que ho van dur a terme "amb ocasió de la firma de certs contractes en els quals aquest intervenia en representació de la Confederació Brasilera de Futbol".

"Particularment el de compravenda dels drets audiovisuals de la selecció nacional de futbol del Brasil realitzada per la citada confederació a favor de la societat International Sports Events (ISE) i el contracte d'esponsorització signat per la CBF amb Nike.", afegeix.

stats